Itsenäisyyspäivän sää Urjalan Sanomat

Ilmatieteen laitos: Itsenäisyyspäivä on lauha ja pilvinen, lumisateen takia paikoin huono ajokeli

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 4. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on lähes koko maassa lauhaa ja pilvistä.

– Suomeen virtaa etelästä hyvin lauhaa ilmaa, ja nollaraja yltää sunnuntaina Etelä-Lappiin saakka, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Suurimmassa osassa maata tulee heikkoja vesi- tai tihkusateita, mutta Keski- ja Pohjois-Lapissa on vielä päivällä osaksi selkeää ja poutaa. Myöhemmin maan pohjoisosaan leviää lännestä laajempi sadealue, joka tuo sunnuntai-illan ja maanantaiyön aikana Keski- ja Pohjois-Lappiin 5–10 senttimetriä uutta lunta. Etelämpänä sateet tulevat pääosin vetenä. Sunnuntai-iltana maan etelä- ja itäosaan alkaa virrata kuivempaa ilmaa, joka voi saada pilvipeitteen hälvenemään.

Lämpötilat ovat ajankohtaan nähden tavanomaista korkeampia. Lämpötila on suurimmassa osassa maata nollan ja kuuden asteen välillä, lauhinta on lounaassa. Keski- ja Pohjois-Lapissa on kuitenkin pakkassäätä, ja lämpötilat ovat -5:n ja -15 asteen välillä ennen sadealueen saapumista, jonka yhteydessä sää jonkin verran lauhtuu.

Huomenna lauantaina lumisadealue liikkuu maan keskiosasta kohti pohjoista ja tuo etenkin maan keskivaiheille 4–8 senttimetriä lunta, mikä huonontaa monin paikoin ajokeliä. Etelämpänä sade muuttuu vedeksi tai tihkuksi. Lumisade vaikeuttaa ajokeliä lauantain lisäksi myös tänään perjantaina etenkin maan länsiosassa. Lämpötilan nollaraja kipuaa lauhassa etelävirtauksessa lauantain aikana Etelä-Lappiin saakka. Merialueilla etelän ja kaakon välinen tuuli on viikonlopun aikana laajalti navakkaa tai kovaa.

Itsenäisyyspäivää vietetään yleensä pakkassäässä

Viime vuonna itsenäisyyspäivää vietettiin maan pohjoisosassa poutaisessa pakkassäässä. Sen sijaan maan etelä- ja keskiosan yli liikkui vesi- ja räntäsadealue, ja lämpötila kohosi ylimmillään kolmen ja seitsemän asteen välille. Lunta oli maan pohjoisosassa yleisesti 20–50 senttimetriä, kun taas maan etelä- ja länsiosassa oli laajoilla alueilla lumetonta.

Itsenäisyyspäivää on vietetty tyypillisesti pakkassäässä. Ainoastaan etelä- ja länsirannikolla lämpötila kohoaa yleensä hieman suojan puolelle. Öisin on Lapissa usein yli 10 astetta pakkasta, etelässäkin muutamia asteita. Lunta on koko maassa rannikkoseutuja lukuun ottamatta.

Suomen historiaan mahtuu sään puolesta monenlaisia itsenäisyyspäiviä. Lauhinta oli vuonna 2006, jolloin Salossa mitattiin silloiseksi Suomen joulukuun lämpöennätykseksi 10,8 astetta. Erityisen kylmää oli muun muassa vuosina 1973 ja 1985, joista jälkimmäisenä Sallassa mitattiin -37,6 astetta.