Rina Reini-Laaksonen kuvattuna viime joulukuussa.
lastensuojelu (muokattu 14.12.2020) Marjo Alste

Lastensuojelussa takana kiireinen vuosi – ensi vuodelle suunnitelmissa lisärahoitusta

Perhepalveluiden koordinaattori Rina Reini-Laaksonen kertoo, että kulunut vuosi on ollut jo toinen poikkeuksellinen kiireinen ajanjakso Urjalan lastensuojelussa. Alkuvuoden etäkoulu näkyi joinain haasteina, mutta varsinaista piikkiä korona ei aiheuttanut.

– Kiirettä on ollut nyt toista vuotta, korona ei niinkään ole syy tähän, Reini-Laaksonen toteaa.

Reini-Laaksosen mukaan kuluneena vuonna on tehty hieman aiempaa enemmän lastensuojeluilmoituksia, joka näkyy työarjessa. Asiakkaita on paljon, joukossa myös uusia.

Yhä useammin työ asiakkaan kanssa työllistää aiempaa moninaisemmin:

– Usein yhdessä perheessä on useita ongelmia, joita lähdetään lastensuojelun avulla selvittämään.

Ongelmat ovat myös aiempaa vakavampia aiheiltaan.

– Monen tilanne vaatii aiempaa laajempaa yhteistyötä kunnan muiden palveluiden, kuten neuvolan, päiväkodin, koulun ja terveydenhuollon kanssa.

Syyt tuttuja

Eniten lastensuojelussa näkyvät jo aiemmilta vuosilta tutut ongelmat: perheiden rahaongelmat, lasten huonovointisuus ja vanhempien väliset ristiriidat. Yhä enemmän vanhemmat myös kaipaavat tukea vanhemmuuteensa.

Vaikka lastensuojelun työntekijöiden kalenterit ovat täynnä, apua kuitenkin saa.

Jos tilanne on akuutti, pystymme kyllä raivaamaan asiakkaalle tilaa. Yleisesti meitä pääsee tapaamaan kahden viikon kuluessa, Reini-Laaksonen sanoo.

Selittävää tekijää lastensuojeluilmoitusten määrän nousulle Reini-Laaksonen ei osaa sanoa.

– Toki sosiaalitoimen alaisuudessa olevat palvelut elävät usein aaltoliikkein, hän muistuttaa.

Aaltoliikkeeseen on varauduttu myös ensi vuoden talousarviossa, jossa lastensuojelu sai lisärahoitusta. Tänä vuonna lastensuojeluun käytettiin rahaa 900 000, ensi vuoteen varaudutaan 1,3 miljoonalla. Rina Reini-Laaksonen toteaa lisärahan tulevan tarpeeseen, jotta tulot ja menot saadaan kohtaamaan.

– Kun on mennyt enemmän, täytyy satsatakin enemmän. Talousarviossa on varauduttu siihen, että ensi vuosi voi olla samanlainen kuin tämäkin, Reini-Laaksonen huomauttaa.

Huoli otettava tosissaan

Reini-Laaksonen toteaa, että hyvään vanhemmuuteen kuuluu ymmärtää, että avun hakeminen lapselle on tärkeää, mikäli lapsen hyvinvoinnista herää huoli.

– Siinä vaiheessa kun huoli lapsesta herää, se kannattaa ottaa tosissaan. Lastensuojelu saatetaan kokea pelottavana, mutta moni onneksi myös on kiitollinen siitä, että palvelut ovat olemassa, Reini-Laaksonen sanoo.

Kiireestä huolimatta Reini-Laaksonen apua saa matalalla kynnyksellä.

– Me autamme, jos apu on tarpeen.

Päihdeohjelma valmisteilla

Urjalassa valmistellaan uudenlaista ehkäisevän päihdetyön kuntatarjotinta, jonka tarkoitus on parantaa ehkäisevän päihdetyön palveluita. Opinnäytetyönä valmistuva päihdetyöohjelma valmistuu jouluna. Työn taustalla on keväällä tehty kysely siitä, millaiset päihteisiin liittyvät asiat kuntalaiset kokevat ongelmallisiksi.

– Samalla työ on manuaali siitä, millaisia palveluja meillä Urjalassa on jo olemassa, ja toisaalta mitä palveluja pitäisi vahvistaa.

Lisäksi työ tutkii, kuinka kunnassa voitaisiin tehostaa eri ikäryhmien päihdepalveluita – jo varhaiskasvatuksesta lähtien.

Yleisesti Reini-Laaksonen kokee vanhempien tiedostavan aiempaa paremmin, millainen alkoholinkäyttö on hyväksyttyä.

– Tietoisuus on kasvanut. Jos halutaan juhlia kotona, lapset viedään herkemmän turvalliseen hoitopaikkaan, Reini-Laaksonen kiittelee.

Hän muistuttaa maalaisjärjen käytöstä: alkoholia ei tarvitse piilottaa, mutta maltti on valttia.

– Lapsen ei pidä joutua miettimään, miksi vanhempi on aina outo saunan jälkeen lauantaisin. Se ei ole koskaan hyväksi lapselle, Reini-Laaksonen kiteyttää.