Maaliskuussa 2015 Urjalan Sanomatkertoi, miten kulttuurisäätiön lupaus uudesta uunista pelasti lasikoulun ja se jatkaa vuoden kerrallaan. Kuvassa silloiset opiskelijat Miia Lötjönen ja Roosa Lyytikäinen. Kuva: Urjalan Sanomien arkisto/Minna Mäkelä
nuutajärvi (muokattu 16.11.2020) Minna Mäkelä

Nuutajärvellä uuni pysyy kuumana: ensi vuoden alusta lasialan opiskelijat opiskelevat sekä Nuutajärvellä että Iittalassa

Maaliskuussa 2015 Urjalan Sanomat kertoi, miten kulttuurisäätiön lupaus uudesta uunista pelasti lasikoulun ja se jatkaa vuoden kerrallaan. Kuva: Urjalan Sanomien arkisto

Fiskars Groupin Iittalan lasitehdas ja Ammattiopisto Tavastia aloittavat yhteistyön, jossa lasitehtaalla aloitetaan teolliseen lasintuotantoon painottuvat taideteollisuusalan perustutkinnon opinnot vuoden 2021 alusta.

Tällä hetkellä Suomessa koulutetaan lasialan ammattilaisia Ammattiopisto Tavastiassa Nuutajärvellä sekä Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Ikatassa.

Taideteollisuusalan perustutkinnon suorittavat opiskelijat valmistuvat artesaaneiksi. Ammatillisia opintojaan he opiskelevat koulutussopimuksella Iittalan lasitehtaalla kokeneiden lasinpuhaltajamestareiden opissa.

Lasialan opinnot kestävät 2–3 vuotta, ja koulutukseen otetaan ensimmäisessä haussa korkeintaan kymmenen opiskelijaa.

– Uudenlainen yritysyhteistyömalli toimii toivottavasti jatkossa mallina muillekin vastaaville koulutuksille. Haluamme olla osaltamme turvaamassa yritysten tarvitseman osaamisen ja työvoiman saatavuuden seudulla, Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen kommentoi.

Kaksi erilaista oppimisympäristöä

–Uusi väylä antaa opiskelijalle mahdollisuuden suuntautua erityisesti Iittalan Lasitehtaan tarvitsemaan osaamiseen, sanoo koulutuspäällikkö Minna Leminen Ammattiopisto Tavastiasta.

Kahdella opiskelupaikalla on eri profiilit. Iittalassa on teollisuusympäristö ja Nuutajärvellä pienempi hyttiympäristö.

Minna Leminen kertoo, että Nuutajärvellä on nyt 10–15 lasialan opiskelijaa. Iittalassa on jo puolestaan opiskelijoita, jotka opiskelevat alalle oppisopimuksella eli ovat tehtaan palkkalistoilla.

Oppisopimuskoulutus jatkuu tehtaalla Lemisen mukaan tulevaisuudessakin.

Nuutajärvi hyötyy alan vahvistamisesta Koulutuspäällikkö uskoo, että mitä vahvempi lasiala kokonaisuudessaan Suomessa on, sitä enemmän siitä hyötyy myös Nuutajärvi.

– Mitään aikeita lopettaa lasialan koulutus Nuutajärvellä ei ole, Leminen vakuuttaa.

Koulutuskuntayhtymä Tavastiaa ollaan yhtiöittämässä. Leminen sanoo, ettei silläkään ole asiaan vaikutusta.

Lasikoulutukseen on jatkuva haku. Tällä hetkellä hakijoita on alle 10. Seuraava peruskoulutus alalle alkaa 18. tammikuuta ja sitä seuraava aloitus on luvassa syksyllä 2021.

Minna Leminen kertoo, että hakijoiden haastattelussa selviää, aloittaako opiskelija opinnot ensin Iittalassa vai Nuutajärvellä.

Missään vaiheessa ei ole tarkoituksena, että kaikki opiskelijat olisivat pitempään Iittalassa ja Nuutajärvellä hytti jäähtyisi.

– Uuni pysyy kuumana aina, Minna Leminen sanoo.

”Uudistus ei uhkaa Nuutajärveä”

Lasiopiskelijoita Nuutajärvellä opettava Marika Kinnunen kommentoi uudistuksen olevan hyvä.

– Se kertoo, että lasialaa vahvistetaan. Tämä ei uhkaa Nuutajärveä.

Marika Kinnusen lisäksi Nuutajärvellä opettaa Sara Hulkkonen.

 

Iittalan lasitehtaalla työskentelee yhteensä pari sataa lasin ammattilaista. Tehtaalla valmistetaan suurin osa Iittalan lasituotteista: sekä suupuhallettuja lasiesineitä että puristelasisia esineitä.

Iittalan kansainvälisesti tunnetuin esine on pohjoismaisen muotoilun ikoni, Alvar Aallonvuonna 1936 suunnittelema Aalto-maljakko.

Yhden Aalto-maljakon valmistamiseen sulasta lasimassasta valmiiksi esineeksi tarvitaan 6–7 hengen lasinpuhallustiimi, 12 eri työvaihetta sekä 10 tuntia.

Jotta pääsee puhaltamaan Aalto-maljakoita, tarvitaan lasinpuhaltajalta yleensä noin viiden vuoden kokemus teollisena ammattipuhaltajana.