Eeva Maria Salo ja kuivatetut saniaisen oksat. Salo sanoo, ettei voi elää ilman metsää, se on melkein kuin elämänkumppani.
taidenäyttely (muokattu 2.12.2020) Heli Mustonen

Serkukset loihtivat kierrätetystä kauneutta

Sinisiä örkkejä, joita tekijä kutsuu koronan taltuttajiksi. Onnellisia siilejä sateenkaaren väreissä. Kuivatettu saniainen kuin metsän kaunein kristallikruunu.

Sellaista taidetta ja käsityötä tekevät urjalalainen Sanna-Riikka Vuorenpää ja humppilalainen Eeva Maria Salo. Tänä syksynä serkusten akvarelleja, piirroksia, kierrätyskankaista tehtyjä satuhahmoja sekä nypläys- että virkkaustöitä on saanut ihailla Urjalan kirjastossa.

Ensimmäinen yhteinen näyttely oli niin hyvä kokemus, että he suunnittelevat jo seuraavaa. Serkuksia yhdistää paitsi omanlaisensa, hauska ja älykäs tapa katsella maailmaa, myös kierrätysmateriaalit ja luonto.

Miksi käsillä tekeminen ja kierrätys ovat nykyihmiselle tärkeitä?

– Itse kiinnostuin kierrätyksestä ja kierrätysmateriaalien käytöstä 1980-luvulla. Olin käsi- ja taideteollisuusalan oppilaitoksessa opettajana Loimaalla, Eeva Maria Salo kertoo.

Hän sanoo, että nuoret opiskelijat olivat hyviä avaamaan silmät ja antamaan tietoa, jos ei itse tiennyt jotakin kierrätysmateriaalien soveltamisesta.

– Ihmiset ostavat ja kuluttavat kovalla vauhdilla. Ajatellaan nyt vaikka kännyköitä. Niitä vaihdetaan nopeammin kuin oikeasti olisi tarvetta.

– Itselleni kierrätysmateriaalien käyttö merkitsee sitä, että pystyn tällä tavalla pitämään materiaalit liikkeessä ja kierrossa. Ne ovat edes sen aikaa pois kaatopaikoilta, kun ne ovat töissäni.

Siinä missä Eeva Maria Salo on taiteilja, Sanna-Riikka Vuorenpää on rohkea ja luova eri käsityölajien kokeilija ja taitaja.

– En osaa piirtää enkä maalata niin kuin Eeva Maria, ne lajit jätän suosiolla hänelle. Mutta muuten, tekisi mieli kokeilla oikeastaan vähän kaikkia lajeja!

Sanna-Riikka Vuorenpää ja sateenkaarisiilit. Maalatuista leppäkertuista syntyikin siilejä kierrätyshelmillä ja kuumaliimalla.