Kuntavaalimainontaa vuoden 2017 malliin. Tänä vuonna vaalimainonta alkaa 19. toukokuuta. Kuva: Urjalan Sanomien arkisto/Minna Mäkelä
kuntavaalit 2021 (muokattu 2.12.2020) Minna Mäkelä

Puolueiden kuntavaaliehdokkaiden värväys käynnissä – tunkua ei kuulemma ole

Uusi kunnanvaltuusto valitaan huhtikuun vaaleissa, mutta ehdokkaita on alettu metsästää jo kesällä. Ehdokkaita on tiedossa jonkin verran, mutta tunkua ei ole.

Kuntavaalit ovat edessä ensi vuonna. Äänestämään uudesta valtuustosta pääsee 18. huhtikuuta, jolloin Urjalaan valitaan 23 kuntalaista päättämään yhteisistä asioista.

Mikäli maan hallituksen tahto toteutuu, ensi vaalikauden aikana kuntaelämässä nähdään historiallinen muutos, kun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus astuu voimaan vuoden 2023 alusta. Kunnan vastuulta ja budjetista katoaa suurin osa.

Kevätvaalien ehdokasasettelu vahvistetaan 18. maaliskuuta, mutta jo nyt puolueet ovat lähteneet liikkeelle etsimään ehdokkaita. Ehdokashakemusten jättöpäivä on 9. maaliskuuta.

Urjalan Sanomat kysyi kuudelta puolueelta, miten ehdokkaiden haku sujuu ja millaisia ajatuksia vaaleista on tällä hetkellä.

Aikaa tuntuu monen mielestä olevan h-hetkeen sen verran kauan, että kovin monia nimiä listoihin ei ole vielä saatu vahvistettua.

Tavoitteita puolueilla kuitenkin on asetettuna.

Urjalan kunnanvaltuuston puoluejakauma on tällä hetkellä sellainen, että eniten valtuutettuja on keskustalla, 9 päättäjää. Demareilla on seitsemän valtuustopaikkaa ja kokoomuksella viisi. Perussuomalaisilla on kaksi valtuutettua.

Viime vaaleissa valtuuston koko keveni neljällä edustajalla, koska kunnan asukasluku putosi sen verran, että myös asukasluvun mukaan suhteutettu valtuuston koko pieneni.

Kevään kuntavaalit on aikataulutettu niin, että 26. helmikuuta vahvistetaan, missä kunnassa itse kukin kansalainen on äänioikeutettu. Ennakkoäänestys on kotimaassa 7.–13. huhtikuuta ja ulkomailla 7.–10. huhtikuuta.

Kuntavaalien tulos vahvistetaan kolme päivää varsinaisen vaalipäivän jälkeen 21. huhtikuuta. Uusi kunnanvaltuusto pääsee tositoimiin kesäkuun alusta 2021.