Lähihoitaja Jenni Vuori soitti Anja Ilolalle Menosiin, ja yhteys avautui heti. Vuori kertoo tutustuneensa Ilolaan vasta, kun hän vei tälle tabletin, jonka avulla yhteyttä pidetään säännöllisesti viikoittain.
kotihoito (muokattu 1.12.2020) Marjo Alste

Kuvayhteys on enemmän kuin pelkkä puhelu: ”Ihan kuin olis joku käyny”

Anja Ilola on yksi seitsemästä kotihoidon kuvapuhelinpalvelun käyttäjästä Urjalassa. Hän on ollut yhteyksissä kotihoidon lähihoitajaan Jenni Vuoreen kuvaruudun kautta aina keskiviikkoisin jo kuukauden päivät. Aluksi nettiyhteyden kanssa oli pikkuisen ongelmaa, mutta nyt Ilolan ääni kuuluu kirkkaasti, ja kuva näkyy lähihoitajan läppärillä, kun he esittelevät yhdessä, miten homma toimii.

Ilolalla on kotona lainaksi saatu tabletti, joka on viritetty juuri tähän tarkoitukseen. Muuta sillä ei voi tehdä.

Kun hoitaja soittaa, Ilola vastaa painamalla vihreää nappia, ja yhteys avautuu. Edessä on puolen tunnin rupatteluhetki, jonka aikana keskustellaan kaikenlaiset asiat.

Anja Ilola kertoo, että kuvapuhelu tuntuu samalta kuin hoitajan vierailu paikan päällä. Silmästä silmään juttelu on luontevaa. Näin korona-aikana kuvapuhelun aikana näkee myös hoitajan kasvot toisin kuin kotikäynneillä, jolloin maskia on pidettävä.

Ilolalla ei ollut aiempaa kokemusta tällaisista ”härpäkkeistä”, sillä hänellä ei ole älypuhelinta, mutta rohkeasti hän tarttui tilaisuuteen, kun tablettia tarjottiin. Nyt on selvää, että hän haluaa pitää se niin kauan kuin mahdollista.

Parhaillaan työn alla on saada kuvapuhelinyhteys myös kahteen tyttäreen ja heidän lapsiinsa. Korona on harventanut omaisten vierailuja Urjalassa, mutta Anja Ilola kertoo, että etenkin 35-vuotias Joonas on ilmoittanut, ettei uusi yhteydenpitokanava ole ollenkaan huono idea.

Ilola suhtautuu koronaan rauhallisesti. Hän ei tunne itseään yksinäiseksi.

– Luen, ratkon ristikoita ja teen pieniä lenkkejä pihalla. Me olemme rollaattorin kanssa hyvät ystävät, huumorintajuinen 84-vuotias veistelee.

kuvapuhelin
Hei vaan, Anja!

Pilottihankkeessa 20 laitetta

Kuvapuhelinpalvelu on etähoivaa, jonka avulla tavoitetaan kauempana kylillä asuvia iäkkäitä ihmisiä.

Kotihoidon palveluesimies Merja Niekka kertoo, että kaikkiaan Akaassa ja Urjalassa on 20 laitetta, joista sellainen on nyt seitsemällä urjalalaisella. Pilottihanke kestää kaksi vuotta, mutta jo nyt kokeilun alkuvaiheessa vaikuttaa siltä, että laitteet ovat tulleet jäädäkseen.

– Kuvapuhelinyhteydellä voidaan korvata kotihoidon sovittu lyhyt puhelu, jonka aikana varmistellaan, että muun muassa lääkkeet otetaan, ja asiat ovat kotona mallillaan.

Toiseksi kuvayhteys mahdollistaa pitemmän puhelun harvemmin. Sen aikana jutellaan, mutta voidaan myös vaikka tuolijumpata.

Kuvapuhelin soveltuu kaikille muille paitsi kovin huonomuistisille ja huonokuuloisille. Kuulemista voidaan kuitenkin yrittää parantaa mahdollisesti kuulokkeiden avulla. Tätä selvitellään.

Merja Niekka ja Jenni Vuori sanovat, että kuvayhteyden avulla saadaan paremmin selkoa toisessa päässä olevan kunnosta, mikä on merkittävä etu pelkkään puheluun.

Omaiset mukaan

Parhaillaan Urjalassa viedään eteenpäin kuvayhteysmahdollisuuden laajentamista siten, että myös omaiset voivat käyttää sitä.

– Omainen tarvitsee vain älypuhelimen. Häneltä  otetaan hyväksyntä, jotta yhteys voidaan luoda.

Ikäihmisen yhteys kuvapuhelimen kautta omaisiin laajentaa sosiaalisia ympyröitä yksinkertaisella tavalla. Samalla se lievittää ihmisten yksinäisyyttä.