Yksi henkilökohtaisen avustajan palveluita käyttävä kuntalainen on 8-vuotias Arvi. Arvi on hyvin vauhdikas ja mieluisia puuhia ovat niin keinuminen kuin trampoliinilla hyppiminen.
henkilökohtainen apu, vammaispalvelut (muokattu 1.8.2022) Urjalan Sanomat

16 urjalalaista saa henkilökohtaista apua

Heli Mustonen

Ensi vuonna Pirkanmaan henkilökohtaisen avun yksikköön tulee jonkin verran muutoksia, sillä yksikölle siirtyy henkilökohtaisen avun ostopalvelu ja palvelusetelimallin ohjaus. Akaan ja Urjalan yhteinen perusturvalautakunta käsittelee asiaa lokakuun kokouksessaan.

Urjalassa henkilökohtaista apua saa alle 20 kuntalaista. Viime vuonna luku oli 16. Akaassa henkilökohtaista apua sai viime vuonna 63.

Akaan vammaispalvelujohtaja Marjut Takanen uskoo, että tulossa olevat muutokset eivät käytännössä näy avustettavalle henkilölle lainkaan.

– Kunnan sosiaalityöntekijä myöntää tai ei myönnä avustustunteja niin kuin tähänkin saakka.

– Jos lautakunta hyväksyy palvelusetelin käyttöönoton, sekin on vain yksi vaihtoehto ja vapaaehtoinen valinta. Ehkä se on asiakkaankin etu, jos pystyy valitsemaan eri vaihtoehtojen välillä. Eri asia sitten on, kuinka paljon palvelusetelin tarjoajia tulee.

”Yksikkö kehittynyt”

Marjut Takanen sanoo, että jos avustettava valitsee työnantajamallin ja oma avustaja sairastuu, keskus pystyy etsimään sijaisen. Silloinkin Pirkanmaan yhteisestä yksiköstä on selvä hyöty.

– Jos asiakkaalla on paljon tunteja ja työhön kuuluu vuorotyötä, tarvitaan useampia avustajia rinkiin. Silloin avustajat saattavat myös vaihtua vuosilomien ja sairastumisten takia.

Takanen toteaa, että kokemukset Pirkanmaan henkilökohtaisen avun yksiköstä ovat muuttuneet koko ajan paremmiksi, mitä pitempään keskus on toiminut.

– Itse en ole saanut asiakkailta sellaista palautetta, että olisi ollut ongelmia. Mitä pidemmälle vuotta on edetty, sen jouhevammaksi yksikön toiminta on käynyt.

Avuntarve arvioidaan paikallisesti

Myös perusturvalautakunnan puheenjohtaja Janne Saari uskoo, että Pirkanmaan henkilökohtaisen avun yksiköstä on ollut kunnille hyötyä.

– Asiakkaan palvelutarpeen arviointi on kuitenkin pysynyt paikallisena, mutta yksikkö on hoitanut palkkionmaksun ja sijaiset ja antanut tällä tavalla leveämmät hartiat. Aika pienillä resursseillahan kunnat ovat joutuneet tätä puolta hoitamaan.

– Toivottavasti tulossa olevat muutokset eivät näy asiakkaalle ainakaan huononnuksina. Ainakin sijainen on helpompi löytää. Siitä täytyy tietenkin lähteä, että joka kerran ei tule eri avustaja.

”Tuntiveloitus liian alhainen”

Urjalan vammaisneuvoston jäsen Lisa Wesin puolestaan kertoo olevansa huolissaan parhaillaan menossa olevasta henkilökohtaisen avun palveluntuottajien kilpailutuksesta.

– Suurin huolenaihe on, että kun maksimi tuntiveloitus on laitettu 20 euroon tunnilta, niin tuolla hinnalla on vaikea löytää pysyviä palveluntuottajia Pirkanmaalta. Moni palveluntuottaja onkin joutunut jättämään tarjouksen välistä.

Wesinin mielestä on kyseenalaista, saavatko avuntarvitsijat noin alhaisella hinnalla tarpeeksi päteviä palveluntarjoajia ympärilleen.

– Palveluntuottajan eli yrittäjän näkökulmasta pelkästään lain määräämät pakolliset maksut ovat niin suuret, että vaikka maksaisi työntekijälle eli avustajalle vain minimipalkkaa, niin 20 euroa tunnilta ei kata kuluja, Wesin kiteyttää.