peuravahingot, valkohäntäpeura (muokattu 2.8.2022) Urjalan Sanomat

Ne tulevat, syövät ja lähtevät

Marjo Alste

Otsikon sananparsi lienee ainakin lapsiperheissä tuttu? Lausahdus on Disneyn animaatioelokuvasta Ötökän elämää. Elokuvassa lauseella viitataan sirkkoihin, jotka kulkevat parvina ja natustavat suuhunsa kaiken, minkä eteensä saavat.

Minulle lausahdus tuli mieleen lukiessani lehdestä peurojen aiheuttamista tuhoista, josta muun muassa maanviljelijät kärsivät. Vahinkoja aiheuttavat esimerkiksi sadon syöminen, kaivaminen ja tallaaminen.

Peurojen ilkivaltaa kokevat myös ihan tavalliset ihmiset, joiden pihoissa eläimet telmivät mutustaen suuhunsa innokkaan kotipuutarhurin monet ylpeydenaiheet. Lyhyt gallup toimituksessa kertoi, että purtavaksi ovat kelvanneet ainakin marja-aronia, omenapuun sato sekä ruusupensas.

Ne tulevat, syövät ja lähtevät.

Niksejä peurojen karkotukseen pihamaalta löytyy varmasti jos minkälaisia. Kaupunkilaiselle kerrostaloasukille temput ovat hieman vieraampia, mutta kuulemma ainakin kauriiden karkotuksessa toimivat puiden oksille ripustetut styroksiset sydämet. Styroksista tulisi Maaseudun tulevaisuuden niksin mukaan leikata valkoisia sydämiä, jotka ripustetaan ylösalaisin roikkumaan puiden oksille. Kauriiden kerrotaan luulevan valkoisia kuvioita lajitoveriensa takamuksiksi, ja jättävän siksi istutukset rauhaan. Odotan innolla, kuka lukijoistamme kokeilee tätä ensimmäisenä – jaathan meille muillekin tiedon, toimiko kikka myös peuroihin. Jakaa saa myös muut niksinsä eläintuhoja vastaan!

Puutarhatuhojen lisäksi peura on toki vaarallinen tieliikenteessä. En onnekseni ole vielä joutunut tekemään lähempää tuttavuutta noiden äkkinäisten loikkijoiden kanssa, mutta valppaana saa päivittäin ajella – kolarin riski on näin syksyisin suurimmillaan. Onneksi kotimatkalle luo turvaa upouusi riista-aita jonka alta on jo alettu kaataa puustoa, kuten tämän lehden kannessa kerromme.

Riista-aidan lisäksi toimivat ajovalot ja alhainen tilannenopeus ovat valttikortteja liikenteessä. Fiksua on myös pitää fokus tiessä ja unohtaa esimerkiksi matkapuhelin ajon ajaksi. Ystävällinen varoittaa vastaan ajavaa, mikäli havaitsee liikenteessä jotain erikoista.

Turvallisia kilometrejä ihan jokaisen meidän liikkujan syksyyn!

8.10.2020 Marjo Alste, marjo.alste@urjalansanomat.fi