Yleinen Urjalan Sanomat

Heijastimet hallussa Aseman koululla


Iinalla löytyi takista heijastavia yksityiskohtia, Liljalla ja Annalla oli roikkuvat heijastimet.

Marjo Alste

Tänään torstaina vietetään Liikenneturvan valtakunnallista heijastinpäivää joka muistuttaa, että viimeistään nyt on aika kiinnittää heijastin takkiin, reppuun tai pusakkaan. Paikallislehti kävi tiedustelemassa Aseman koulun 2.- ja 5.-luokkalaisilta, onko heijastintiedot hallussa ja kurkistamassa, millaisia heijastimia koululaisilta löytyy.

Kaikilta toimittajan jututtamilta koululaisilta löytyi heijastin – jos sellainen ei ollut välitunnilla mukana, löytyi se lämpimän sään vuoksi sisään jätetyn takin hihasta. Hallussa oli myös vastaus kysymykseen, miksi heijastinta tulee käyttää: jotta näkyy liikenteessä eikä jää auton alle.

Joka toisella heijastin

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan lähes joka toinen jalankulkija oli varustautunut pimeällä taajamassa liikkuessaan heijastimella. Yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta kertoi kuitenkin olevansa pimeällä tietä ylittäessään tavanomaista varovaisempi. Lisäksi yhtä moni koki, että pimeällä ja suojateitä sisältävällä ajo-osuudella kuljettajien tulisi muistaa alentaa nopeutta entisestään. Ajonopeuden hidastaminen on tärkeää, sillä pimeällä ajo on muutenkin kuormittavaa, joten heikkoa näkyvyyttä voidaan kompensoida ajonopeutta alentamalla.

Jokasyksyinen heijastinpuhe ei suinkaan ole turhaa. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista lähes jokainen kokee, ettei muistutus heijastinkelien alkamisesta ole turha.

– Varautumalla ennakkoon voi jokasyksyisen pimeyden antaa tulla turvallisin mielin. Aivan viimeistään heijastinkausi on syytä käynnistää heijastinpäivänä. Eli nyt kaivamaan heijastimet esiin ja kiinnittämään niitä trikoisiin ja teryleeneihin, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kehottaa liikenneturvan tiedotteessa.

Kiinnitä heijastin oikein

Nalle, pallo, muumi. Riippuva, kiinteä tai irrotettava. Sen lisäksi, että heijastimen paitsi hankkii, on se myös kiinnitettävä oikein. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle vapaasti heilumaan – heiluminen on tärkeää, jotta heijastin näkyy. Jousiheijastin taas kiinnitetään ensisijaisesti tien puolen ranteeseen tai kyynärvarteen. Mikäli heijastimia löytyy useampia, voi heijastimen kiinnittää myös sääreen.

Itsensä lisäksi lenkille on hyvä turvata myös lemmikki: esimerkiksi koirille löytyy monenlaisia heijastavia huomioliivejä, pantoja, hihnoja ja valjaita.


Iiriksen takissa riippunut heijastin on itse tehty lahja tädiltä.


Viideluokkalaiset Jami, Aleksi, Sisu, Sonja, Ella-Maaria, Fanni, Hulda, Isabella ja Kerttu tiesivät heijastimen käytön syyn.


Löytyi muun muassa kissaa ja kunnan logoa – jokainen oppilas kertoi, että jostain roikkuu heijastin.