korona-avustukset, yrittäjien tuet, yritykset (muokattu 2.8. 18:58) Urjalan Sanomat

Yrittäjille yhä korona-avustuksia jaossa

Heli Mustonen

Yksinyrittäjät voivat vielä hakea korona-avustusta syyskuun loppuun saakka. Tuki haetaan yrityksen kotipaikkakunnasta. Kunnat neuvovat yrittäjiä haussa ja käsittelevät hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Tuessa on kyse 2000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Näitä ovat esimerkiksi yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot.

Ehtona on, että yksinyrittäjän taloustilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi maaliskuun puolivälin jälkeen. Yrittäjällä pitää olla myös edellytykset kannattavaan liiketoimintaan.

Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, jolla ei ole palkattua työvoimaa. Yrittäjä on päätoiminen, jos hän on YEL-rekisterissä tai voi esittää vähintään 20 000 euron vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen.

Yksinyrittäjien tuen ja työttömyysturvan suhteesta on linjattu uudestaan, että tuet eivät vaikuta toisiinsa. Yrittäjä voi hakea sekä yksinyrittäjän tukea että työttömyysturvaa. Niitä ei soviteta yhteen, eli toisen saaminen ei vaikuta toisen saamiseen tai sen määrään.

Myös maaseudun yritysten tukihaku on avoinna vuoden loppuun. Sitä voivat hakea maatilojen yhteydessä toimivat yritykset ja maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset. Samoin sitä voivat hakea maatalouden alkutuotannon sekä kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen ja kalakaupan yritykset.