Seija Kuokkanen-Väyrynen kotipihassaan Urjalan Hakolahdessa. Luonto ja sen heijastukset näkyvät hänen taulujensa toteutuksessa voimakkaana.
Henkilöhaastattelu, muutto, Taiteilija (muokattu 3.8. 18:35) Urjalan Ylläpito

Taideterapeutti löysi juurensa Hakolahden maisemista

Olli Pursiainen

Viisi vuotta sitten taideterapeutti Seija Kuokkanen-Väyrynen osti yhdessä miehensä Markku Väyrysen kanssa talon Urjalan Hakolahdesta. He tavallaan jättivät pääkaupunkiseudun taakseen ja muuttivat Urjalan maisemiin, tehden kuitenkin samalla omissa yrityksissään töitä Helsingissä. Urjalasta löytyi, ei pelkästään asuinpaikka, vaan myös luontoa lähellä oleva asuinsija, jossa Seija Kuokkanen-Väyrynen tunsi henkisten juuriensa voivan hyvin.

Puolitoista vuotta sitten Kuokkanen-Väyrynen teki päätöksen ja siirtyi pysyvästi Urjalaan.

– Täällä on maagista syvyyttä, josta voi etsiä Urjalan sielua. Ihmisen todelliset juurethan ovat siellä, missä tuntee olevansa kotona. Minulle ja meille se on tämä paikka, hän pohtii.

Seija Kuokkanen-Väyrysen sukujuuret ovat Karjalasta, vaikka hän on syntynyt Pohjois-Pohjanmaalla. Karjalaisuus hänestä myös huokuu vilkkautena, eloisuutena, elämän pohdintana ja tietynlaisena luonnon inspiroivana mystisyytenä. Kuokkanen-Väyrynen on ehtinyt työikänsä aikana kouluttautua hoitoalan eri tehtäviin perushoitajasta, hermoratahoitajaksi ja taideterapeutiksi. Hän on ollut yrittäjänä, taidegalleristina ja nykyään luovana taiteilijana. Taiteessa hän ihailee Fanny Churbergia, Helene Schjerfbeckiä ja Albert Edelfeltiä. Ulkomaalaisista Claude Monet on innostanut häntä värikylläisyydellään maalaamaan.

– Ihastuin myös Nuutajärvellä pidetyssä taidenäyttelyssä maalauksiin, joita taiteilija Antero Rapo on tehnyt. Niitä oli pian sen jälkeen esillä myös Helsingin galleriassani. Olikin hauska yllätys, kun huomasin myöhemmin, että myös Rapo on maalannut monet esillä olleet taulut Urjalasta.

Lue lisää syyskuussa näyttelyä kirjastossa esillä pitävästä Kuokkanen-Väyrysestä tämän viikon lehdestämme!