taide, tekstiiliartesaani (muokattu 4.8. 19:38) Urjalan Ylläpito

Tekstiiliartesaanien näyttely Nuutajärvellä on enemmän taidetta kuin käsitöitä

Artesaanit Mia Wiss ja Piia Nikkilä Ruusupolku-teoksen ääressä. Materiaalina teoksessa
piikkilankaa, vanhat lakanat, virkatun päiväpeitteen pitsit ja villa.

Olli Pursiainen

Nuutajärvelle vuosi sitten muuttaneen Piia Nikkilän ja turkulaisen Mia Wissin persoonallinen tapa kierrättää sisustuksellisiin teoksiin toisten hylkäämää tavaraa, tekstiilejä ja luonnosta kerättyjä materiaaleja, saa pohtimaan taiteen rajoja.  Heille materiaalien kierrätys ja oksien tai sammaleen käyttö on luova ekoteko.

– Olimme samaan aikaan kymmenisen vuotta sitten opiskelemassa Loimaan Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, jonka nykyinen nimi on Novida. Jo silloin meillä oli oma näkemyksemme ja linja tulevasta. Voitaneen sanoa, että olimme niin sanotusti vastarannan kiiskiä. Poikkesimme ajatuksinemme perinteisestä opetuslinjasta, muistelee Piia Nikkilä.

– Käytimme paljon samoja materiaaleja töissämme ja se kait johti myös yhteistyön alkamiseen, toteaa Mia Wiss.

– Minä kerään luonnonmateriaalit ja Piia hankkii töihin tarvittavat ainekset kirpputoreilta ja roskalavoilta. Vuosien varrella ystävät ovat myös oppineet tarjoamaan itselleen tarpeettomia kankaita ja vaatteita, jatkaa Wiss.

Nikkilän mukaan kymmenen viimeisen vuoden aikana on ihmisten asennoitumisessa tapahtunut paljon muutosta. Kierrätys on kasvanut ja ollaan aiempaa valmiimpia ottamaan vastaan myös yllättävistä materiaaleista tehtyjä töitä.

– Vaihtoehtotaide ja risujen, räsyjen ja rautalangan käyttö on hyväksyttyä. Toimintamme on paljon julkisempaa kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Uskallamme kertoa esimerkiksi, että jossakin työssä on käytetty vaikkapa sukkahousuja. Ihmiset eivät enää kauhistele, kertoo Nikkilä.

Lue lisää päivän Urjalan Sanomista sekä digilehdestä!