ilotulitteet, turvallinen juhlinta (muokattu 16.8.2022) Urjalan Ylläpito

Poliisilta ohjeita uutta vuotta juhliville

Sisä-Suomen alueen poliisiasemat ovat varautuneet tänäkin vuonna vilkkaaseen vuodenvaihteeseen. Pirkanmaalla Tampere ja Keski-Suomessa Jyväskylä ovat perinteisesti paikkoja, joihin hyvän ravintolatarjonnan johdosta kertyy paljon juhlijoita.

Vuoden vaihtuessa Sisä-Suomen alueella työskentelee normaalivahvuutta enemmän poliisimiehiä, jotka valvovat sekä yleistä järjestystä ja turvallisuutta että liikennettä ja suorittavat hälytystehtäviä.

Aikaisempien vuodenvaihteiden tilastot osoittavat hälytystehtävien kaksinkertaistuvan verrattaessa niitä esim. normaaliin viikonloppuun. Tyypillisimmät tehtävät ovat huonokuntoisiin päihtyneisiin liittyviä, pahoinpitelyt ravintoloissa tai kadulla sekä kotihälytykset. Myös erilaiset ilotulitteilla aiheutetut vahingot ja häiriöt työllistävät poliisia perinteisesti ympäri poliisilaitoksen aluetta.

Liikenteenvalvonnassa painopiste on rattijuopumusvalvonnassa sekä liikenneturvallisuutta vaarantavassa ajotavassa, kuten nopeuksissa, ohituksissa sekä ajoneuvojen etäisyyksissä. Autolla liikuttaessa on syytä varata mukaan aina selvä kuljettaja, joka on sitoutunut olemaan selvänä koko matkan ajan sekä varata keliolosuhteiden vaatimusten mukaisesti riittävästi aikaa matkustamiseen.

Poliisi puuttuu muita uudenvuodenjuhlijoita häiritsevään käyttäytymiseen, mutta hauskanpito on tietenkin sallittua. Poliisi puuttuu lainvastaiseen ilotulitteiden käyttöön. Laissa vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudessa ilotulitteet ja yleensä lainvastainen toiminta on käsitelty selkeästi. Turvallisten ja laillisten ilotulitteiden käytössä on huomioita erityisesti sekä ikärajat että ajalliset ja alueelliset rajoitukset.

Uusi vuosi on massatapahtuma, jota myös näpistelijät käyttävät hyväkseen. Kun olet juhlimassa älä jätä käsilaukkuasi, kännykkääsi tai rahapussiasi vartioimatta. Jätä tarpeeton arvo-omaisuus kotiin.

Vältä pankkiautomaatilla asiointia, jos lähistöllä on tunkeilevia sivullisia henkilöitä. Liiku tutussa ja turvallisessa porukassa ja vältä vahvaa humalatilaa. Kun seurueestanne joku mahdollisesti väsähtää niin huolehtikaa, että hän pääsee turvalliseen ja lämpöiseen paikkaan.

Uudenvuoden juhlintaan on kuulunut perinteisesti miltei vuosi vuodelta lisääntynyt ilotulitusvälineiden käyttö. Vuosittain ilotulitteista on aiheutunut erilaisia vahinkoja ja vammoja, jopa pysyviä. Ilotulitteilla on tehty ilkivaltaa ja niillä on aiheutettu yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavia tilanteita.

Uudenvuoden vaihteessa 31.12.2019 klo 18.00 – 1.1.2020 klo 02.00 välisenä aikana ei ilotulitteiden käytöstä tarvitse ilmoittaa pelastusviranomaisille eikä tavanomaisten ilotulitteiden käyttäjän tarvitse hakea niiden käyttöön erillistä poliisin lupaa. Tampereen ja Jyväskylän keskustoissa ilotulitteiden käyttö on edellä mainitulla tavalla kokonaan kielletty.

Muina aikoina järjestettävästä ilotulituksesta on tehtävä ilmoitus paikalliselle pelastuslaitokselle (Pirkanmaan pelastuslaitokselle tai Keski-Suomen pelastuslaitokselle).

Ilotulitteiden käyttö edellyttää aina maanomistajan lupaa.

Pirkanmaan pelastuslaitos on vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain 92 §:n mukaan kieltänyt ilotulitteiden käytön Uudenvuoden vaihteessa 18.00 – 02.00 Tampereen ydinkeskustassa seuraavien katujen rajaamalla alueella: Kekkosentie – Kalevan puistotie – Viinikankatu – Tampereen valtatie – Jokikatu – Viinikanlahti – Eteläpuisto – Palomäentie – Näkötornintie – Vesilinnankatu – Paasikivenkatu – Kortelahti – Näsijärven ranta-alue – Kekkosentie.

Vastaavasti Keski-Suomen pelastuslaitos on kieltänyt ilotulitteiden käytön Jyväskylän ydinkeskustassa seuraavien katujen rajaamalla alueella: Yliopistonkatu – Harjukatu – Tapionkatu – Puutarhakatu – Tourukatu – Heikinkatu – Rantaväylä – Vaasankatu – Hannikaisenkatu, Haarakatu – Seminaarinkatu – Vaasankatu.

Tampereen ja Jyväskylän ydinkeskustoja koskevat kiellot johtuvat siitä, että useampana vuonna aiemmin ilotulitteiden käyttö on aiheuttanut erityisesti näillä alueilla huomattavia häiriöitä, vahinkoja sekä muuta yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavaa käyttäytymistä mm. vahingontekoa / ilkivaltaa.