eksynyt henkilö, retkeily (muokattu 25.8.2022) Urjalan Ylläpito

Nuoret pelastivat kylmettyneen

Mikko Niininen

Urjalalaiset 15-vuotiaat partiolaiset Minttu Freese ja Peppi Rousio sekä Pepin veli Patrik, 14, ja sisarusten kaksoisserkut Milja ja Ronja, 13, pelastivat kylmettyneen retkeilijän metsästä perjantain ja lauantain välisenä yönä Ammejärven laavun maastossa Sääksjärvellä.

Birgitan polun vaellusreitillä retkeilleet nuoret leiriytyivät Ammejärven laavulle, kun illan hämärtyessä metsästä oli alkanut kuulua huutoa. Nuoret ajattelivat ensin, että kyse oli humalaisten metelöinnistä, mutta lähtivät tarkistamaan asiaa, kun äänistä oli pääteltävissä, että jollain on hätä.

Etsintä ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan nuoret palasivat laavulle, jolloin huudot alkoivat uudelleen ja heidän leiriinsä ilmestyi yhtäkkiä mies, jolla oli yllään vain alushousut ja kengät. Mies kertoi hätääntyneenä eksyneensä ystävästään. Mies vaikutti kylmettyneeltä. Nuoret sytyttivät nuotion ja lämmittivät miehelle kuumaa juotavaa sekä lainasivat hänelle omia villavaatteitaan. Puoli kahdentoista aikaan yöllä he soittivat hätäkeskukseen.

Osa nuorista lähti poliiseja vastaan läheiselle pysähdyspaikalle, osa puolestaan yritti etsiä kylmettyneen miehen kaveria metsästä. Jännitystä riitti vielä pelastusoperaation loppuhetkilläkin, sillä poliisiauto ja ambulanssi ajoivat aluksi oikean pysähdyspaikan ohi. Lopulta viranomaiset löysivät perille ja pyysivät opastamaan laavulle etsiytyneen miehen suon yli poliisiautolle. Metsässä kadoksissa olleen miehen poliisi löysi etsintöjen jälkeen.

Aamulla urjalalaisten laavulle saapui ryhmä aikuisia, jossa oli mukana toinen metsästä selviytyneistä miehistä. Mies kiitti avusta. Nuoret kertovat ymmärtäneensä vasta kotona, että tilanteessa olisi voinut käydä pahemminkin. Metsässä ei ollut muita retkeilijöitä ja seuraavalle laavulle oli usean kilometrin matka. Yö oli myös melko kylmä.

Minttu Freese ja Peppi Rousio kuuluvat partiolippukunta Urjalan Varstoihin. Partiossa opittujen ensiaputaitojen lisäksi he olivat vastikään harjoitelleet paleltuneen auttamista, hätäkeskukseen soittamista ja ihmisen rauhoittelemista hätätilanteessa valtakunnallista NouHätä-pelastustaitokilpailua varten.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.