Kurkiparvi lumisella pellolla.
lintujen kevätmuutto (muokattu 1.9.2022) Urjalan Ylläpito

Ensimmäiset kurjet ja västäräkki havaittu jo Pirkanmaalla

Urjalan Sanomat

Ensimmäiset kurjet on havaittu tänään keskiviikkona 20. maaliskuuta Pirkanmaalla. Valkeakoskelta Linnasten peltoaukealta ilmoitettiin yksi muuttava kurki. Samoin Sastamalan Villilästä. Kevään ensimmäinen västäräkki havaittiin Kangasalan Vääksyssä maanantaina.

– Sastamalan Villilä Kokemäenjoen vieressä on Pirkanmaalla loistava muuton seurantapaikka. Siellä tehdään keväisin muuttavista linnuista ensimmäisiä havaintoja maakunnassa. Tänään keskiviikkona Villilässä on havaittu muun muassa muuttava kyhmyjoutsen, 38 paikallisen metsähanhen parvi ja merihanhia 2 paikallista yksilöä, Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin tiedottaa.

Pirkanmaan ensimmäiset töyhtöhyypät tänä keväänä havaittiin 15.3. Sastamalassa. Tuona päivänä oli Sastamalan Keikyän Honkolassa 13 paikallista hyyppää. Tämän jälkeen hyyppiä on alkanut näkyä entistä enemmän, ja ensimmäiset linnut ovat saapuneet kaikkialle maakuntaan. Töyhtöhyyppien myötä kiuruja alkaa näkyä ja kuulua yhä yleisemmin.

– Laulujoutsenten määrät ovat nopeasti lisääntymässä. Sastamalan Villilässä oli viime maanantaina noin 200 laulujoutsenen parvi paikallisena. Joutsenpariskunnat palaavat ajoissa vanhoille reviireilleen lumen ja jään keskelle, jotta vanha pesimäpaikka pysyisi koskemattomana muilta joutsenilta. Merikotkia ja hiirihaukkoja muuttaa Pirkanmaan yli. Sepel- ja uuttukyyhkyjä tulee koko ajan lisää. Sepelkyyhkyn soidinhuhuilu täyttää pian maiseman. Kottaraisten määrät lisääntyvät, Helin luettelee.

Näinä päivinä voi havaita Pirkanmaan kautta pohjoiseen muuttavia mustavalkoisia pulmusia isoinakin parvina. Pulmuset suosivat lepäily- ja ruokailupaikkoina peltoja ja muita vastaavia alueita, joilla on pälveä näkyvissä. Esimerkiksi Lempäälästä on ilmoitettu 150 pulmusen paikallisparvi ja Kangasalan Leipissä 135 pulmusen paikallisparvi 19. maaliskuuta.

– Nyt on hyvä aika lähteä keväiseen luontoon tekemään havaintoja. Pään päältä voi kuulla laulujoutsenparven tai kurkiparven ääntä. Hanhiparvi voi yllättää mukavasti. Pelloilla saattaa lennellä mustavalkoinen pulmusparvi ja ensimmäiset västäräkit voivat keikutella pyrstöään lumettomassa maassa.