Osuisiko otantaan vaikkapa pulmunen? Kuva Jukka T. Helin.
Lintujen bongaus, lintujen kevätmuutto (muokattu 16.8.2022) Urjalan Ylläpito

Kevätmuutto on käynnistynyt Pirkanmaalla

Urjalan Sanomat

Kevätmuutto on käynnistynyt säiden vuoksi aikaisin Pirkanmaalla. Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys tiedottaa, että laulujoutsenia, merikotkia ja maakotkia on jo muuttanut jonkin aikaa. Hiirihaukka ja piekana on havaittu muuttolennossa. Uuttukyyhkyjä on ilmaantunut Sastamalaan. Telkkien ja isokoskeloiden määrät ovat lisääntymässä

Todellisen muuttajan erottaminen vain vähän matkan päästä esimerkiksi rannikolta tulevasta linnusta on vaikeaa. Mutta Pirkanmaalle ne muuttavat, vaikka lähempääkin. Vaikeutta lisää se, että
myös Pirkanmaalla on talvehtinut muun muassa laulujoutsenia, telkkiä, isokoskeloita ja merikotkia.

Ensimmäiset muuttaviksi tulkittaviksi olevat maakotkat havaittiin tammikuun loppupuolella Nokialla. Maakotka on yleensäkin aikainen muuttaja, mutta nyt muutto alkoi entistäkin aikaisemmin. Kelin ollessa keväinen ja tuuliolosuhteiden suotuisia maakotkia alkoi suunnistaa Pirkanmaan ylitse kohti pohjoista ja koillista.

Ensimmäiset muuttaviksi tulkittavat merikotkat aloittivat lentonsa kohti pohjoista samoihin aikoihin ensimmäisten maakotkien kanssa. Merikotkan tulkitseminen muuttavaksi on Pirkanmaalla hankalaa koska varsinkin isojen järvien ympäristössä kiertelee suuri määrä merikotkia talvisin. Ne voivat siirtyä päivittäin pitkiäkin matkoja sinne ja tänne. Lisäksi Pirkanmaalla on lisääntyvästi merikotkien reviireitä.

Tiistaina on Tiira-lintutietopalveluun ilmoitettu pulmusia kolmelta paikalta Pirkanmaalta – Valkeakoskelta, Orivedeltä ja Kangasalta. Suurimman parven koko oli 25 pulmusta. Pulmusia on näin ollen liikkeellä, joten kannattaa olla tarkkana pelloilla ja joutomailla tai teiden reunustoilla. Valkoisena välkehtivä pulmusparvi voi osua kiikareihin tai näkökenttään.

Keväiset ilmat ja ainakin paikoittain hyvä ravintotilanne ovat saaneet pöllöt soidintamaan. Lehtopöllöjen kissamaista naukimista ja huhuilua on jo kuulunut usealta paikalta kautta Pirkanmaan. Ensimmäiset sarvipöllöt ovat saapuneet Pirkanmaalle. Viirupöllötkin ovat viritelleet huuteluansa. Tähän asti on Pirkanmaalta ilmoitettu vain muutama puputtava helmipöllö. Helmipöllö aloittaa puputtelunsa aikaisin lopputalvesta, mutta laji on maakunnassa kovasti vähentynyt.