lintujen kevätmuutto (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Kevätmuutto alkanut Pirkanmaalla

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys tiedottaa kevätmuuton alkamisesta. Keväinen ja sopivatuulinen sää on saanut maakotkat muuttamaan Pirkanmaan taivaalla kohti pohjoista ja koillista. Maakotkien muutto alkaa aikaisin – heti, kun säätilanne sen sallii. Viime torstain ja sunnuntain välisenä aikana (14.2-17.2.2019) Pirkanmaalta ilmoitettiin ainakin 20 muuttavaa maakotkaa ja kaksi lähinnä paikalliseksi tulkittua maakotkaa.

Pirkanmaan valtakunnallisesti tunnettu kotkien muuttoreitti kulkee Sastamalasta Nokian Taivalkunnan ylitse. Toinen mainio paikka tähystellä kotkia on Valkeakoskella Linnasten peltoaukealla. Muuttavia maakotkia voi havaita kuitenkin koko Pirkanmaan alueella.

Nuoria maakotkia kiertelee muuttoaikaan maamme eteläosissa. Huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana nuoret kotkat voivat kierrellä Skandinaviassa ja jopa Kaakkois-Euroopassa asti. Vanhat aikuiset kotkat pyrkivät pysyttelemään lähellä pesimäpaikkojaan.

Nokialla ja Kangasalla tehtiin viime viikonlopun paikkeilla havainto pohjoista kohti muuttavasta piekanasta. Suotuisan muuttosään ansiosta. Pitkin talvea maakunnassa on kierrellyt ja ollut paikallisina kymmenittäin merikotkia.

Nokian Taivalkunnassa Alasenlahden pelloilla tehtiin havainnot yhteensä kolmesta aikaisesta muuttavasta kiurusta. Pirkanmaan kautta pohjoiseen muuttavia pulmusia alkaa myös näkyä. Pulmushavaintoja on Lempäälästä ja Sastamalasta.

Kevät näkyy myös siinä, että pöllöjen soidin on alkanut tai on alkamassa. Nyt kannattaa lähteä tyyneen yöhön kuuntelemaan, jos pöllöt olisivat huhuilemassa.

Heti, kun säätä muuttuvat keväisiksi ja järvien sulat laajentuvat, lokkeja alkaa saapua kuuluttamaan kevättä. Esimerkiksi Akaasta Jumusen rannoilta on laskettu pari päivää sitten 85 harmaalokkia ja 12 merilokkia.

Talvehtimaan jääneet linnut ovat aloittelemassa kevätlauluaan. Mustarastaat, tiaiset, punatulkut ja viherpeipot ovat laulaneet jo pitkään, mutta viime sunnuntaina Nokialla Siurossa yritti jo paikalla talvehtinut koiraspeippo viritellä laulua.