Joulusää (muokattu 7.9. 17:03) Urjalan Ylläpito

Joulua vietetään talvisessa säässä

Joulusta tulee koko maassa valkea. Jouluaatto alkaa suurimmassa osassa maata kylmissä pakkaslukemissa, mutta sää lauhtuu päivän kuluessa etenkin maan länsi- ja pohjoisosassa. Tällä hetkellä lumen syvyys on maan itäosassa noin 10–15 senttimetriä ja maan pohjoisosassa 15–25 senttimetriä. Maan länsiosassa ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lunta on noin 1–10 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen 20.12. tekemän ennusten mukaan huomenna perjantaina lumisateet painottuvat maan eteläisimpään osaan, etenkin Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueelle. Suomenlahdelta saapuvat lumikuurot voivat aiheuttaa paikoin sakeaakin lumisadetta. Heikkoa lumisadetta voi esiintyä laajemminkin ja paikoin voi tulla myös jäätävää tihkua.

Lumisateet jatkuvat lauantaina, mutta niiden painopiste siirtyy vähitellen maan itäosaan.

Aatonaattona sunnuntaina Suomessa on korkeapaineen selänne ja pilvisyys vaihtelee. Lumisateita tulee lähinnä maan itäisimmässä osassa. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen -10 ja -15 asteen välillä, maan pohjoisosassa -15 ja -25 asteen välillä.

Sää lauhtuu maan läntisimmässä osassa jouaattoaattoillaksi lähelle nollaa, mutta muualla maassa pakkanen pysyttelee -5 ja -15 asteen välillä. Jouluaatto on vielä enimmäkseen poutainen, mutta lumisateiden mahdollisuus kasvaa iltaa ja jouluyötä kohden etenkin Lapissa.

Joulupäivän ja tapaninpäivän tienoilla matalapaine ja siihen liittyvä lumisadealue liikkuu Suomen yli luoteesta kaakkoon.

Viime vuonna joulu oli maan pohjoisosassa kylmä ja enimmäkseen poutainen. Myös muualla maassa jouluaatto ja jouluyö olivat pääosin poutaisia. Sen sijaan joulupäivänä ja tapaninpäivänä kulki maan etelä- ja keskiosan yli parikin sadealuetta itään. Sateet tulivat maan eteläosassa enimmäkseen vetenä tai räntänä, keskiosassa lumena.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy.

Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 10–20 senttimetriä, lounaassa alle 10 senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 20–40 senttiä. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti nollan tietämillä. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -20 asteeseen.