Pelottomat peurat tulevat iltahämärässä ruokailemaan taipalelaisen Heikki Anttilan rappusten eteen.
peuravahingot, valkohäntäpeura (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Viljelijät ovat saaneet peuroista tarpeekseen

Heli Lehtelä

– Peurat ovat syöneet vaikeimmilla lohkoilla vuosittaisesta viljasadostani pahimmillaan kolmasosan ja öljykasvien osalta kasvustot ovat tuhoutuneet täysin. Maijalan Karilla Savikoskella oli viljelyksessä 10 hehtaaria kauraa. Ei siitä jäänyt juuri mitään puitavaksi. Tämä tarkoittaa, että viljelijät eivät voi enää täällä suunnitella viljelykiertoa pelloillaan sen mukaan, mikä olisi tuotannolle hyväksi ja mikä pitäisi maan rakenteen kunnossa. On siirryttävä viljelemään yksipuolisesti ohraa, joka ei kelpaa peuroille. Vehnänkin ne jo syövät, vaikka sen ei pitäisi kelvata. Ja tietysti kauran ja öljykasvit. Viljelijä sitoutuu viljelykiertoon jo EU-tukienkin saamiseksi. Nyt kierron toteuttaminen tulee hankalaksi, toteaa Ali-Ammeenmäen tilan isäntä Heikki Anttila turhautuneena.

Tila sijaitsee Kylmäkosken Taipaleella Urjalan rajan tuntumassa, jossa peurakanta on jo pitkään ollut runsas. Anttilan mukaan viime vuosina tilanne on kuitenkin pahentunut entisestään ja peurat ovat levittäytyneet nyt myös 9-tien varteen.

– Tällä seudulla toimii muutaman kilometrin säteellä viisi eri metsästysseuraa tai seuruetta. Olen ottanut niihin kaikkiin yhteyttä ja keskustellut tilanteesta. Ei tässä auta se, että yksi seura hoitaa hommansa hyvin, koska peurat liikkuvat paljon ja siirtyvät alueilta toisille. Kohta ysitiellä ei varmaan voi enää ajaa lainkaan, jos sielläkin alkaa olla yhtä paljon peurakolareita kuin täällä syrjemmässä.

Myös Urjalan puolella satotappiot ovat tuohduttaneet ansioitaan menettäneitä tuottajia siinä määrin, että Urjalan MTK on päättänyt järjestää peuraillan Urjalan yhtenäiskoululla perjantaina, jotta asiantila saataisiin myös päättäjien tietoon.

– Tämän illan tarkoitus olisi luoda pohja keskustelulle ja yhteistyölle sen suhteen, mitä Urjalan liialliseksi kasvaneen peurakannan kanssa pitäisi toimia. Löytää yhteishenki tähän touhuun. Nyt paikalla on päättäjiä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä maa- ja metsätalousvaliokunnassa istuva kansanedustaja Pertti Hakanen, jotka voivat vaikuttaa lainsäädännöllä asiaan, illan puuhamiehenä toiminut Ari Kontio pohtii.

Tuottajat toivovat avauksen johtavan siihen, että paikkakunnan peuramäärä saataisiin pysyvästi sellaiselle tasolle, että se ei tuottaisi kohtuutonta vahinkoa elinkeinonharjoittajille.

Lue lisää Urjalan Sanomista to 1.11. tai digilehdestä jo ke klo 19.00. Digilehteen pääset Urjalan Sanomien verkkosivun kautta ja sen käyttöoikeus sisältyy kaikkiin tilauksiin.