Yleinen Urjalan Ylläpito

Tervetuloa sadonkorjuujuhliin!

Syksyisin eletään ylenpalttisia
aikoja. Sato on korjattu, kellarit ja siilot ovat täyttyneet kauden antimista.
Asiaa on syytä juhlistaa.

Syksyisin eletään ylenpalttisia
aikoja. Sato on korjattu, kellarit ja siilot ovat täyttyneet kauden antimista.
Asiaa on syytä juhlistaa.

Paikallislehti viettää
sadonkorjuujuhlaa lukijoidensa kanssa tällä maa- ja metsätalousaiheisella
teemalehdellä.

Olemme koonneet parinkymmenen sivun sadonkorjuukattauksen.
Osan teemalehden sivuista täyttää paikallislehtien yhteinen voimannäyte, Oma
maa -liite, joka julkaistaan tällä ja ensi viikolla yli sadassa
paikallislehdessä ja joka näin ollen tavoittaa puolet suomalaisista.

Tänä vuonna luonto on ollut kitsas antamaan omistaan
niin sunnuntaipuutarhureille kuin elääkseen ruokaa tuottavillekin. Takana on
itseasiassa jo kaksi pahaa katovuotta, joskin erilaiset. Viime vuonna
kärsittiin liiallisista sateista, kun taas tänä vuonna oli kiusana
kuivuus.

Katovuosista huolimatta lähiseudun maatalousalan
oppilaitoksista kerrotaan oppilasmäärien olevan hyvällä tasolla ja uskoa
tulevaisuuteen löytyvän.

Koulutuspäällikkö Jukka Korhonen Mustialasta pohtii,
että maatalousalalla pärjää kyllä, jos tekee työnsä hyvin. Korhonen
toteaa parhaan neljänneksen tiloista tekevän ihan hyvää tulosta, vaikka
kannattavuus keskimäärin onkin huono.

Hyvään tulokseen pääsemisessä koulutuksen merkitys
korostuu. Päätä pahkaa, ilman osaamisen varmistamista, ei pidä sännätä
ottamaan riskejä, vaikka uskallusta riittäisikin.

Jotta tuottaja saisi työstään kunnon palkan, kannustaa
Korhonen tiloja tekemään tuotteilleen yhä enemmän lisäarvoa. Lisäarvoa voi
lähteä tavoittelemaan ottamalla arvoketjusta yhä suuremman osan tilan omaan
haltuun, tekemällä paikallista yhteistyötä ja jatkojalostamalla.

Koulutuksen kautta pyritään myös tuomaan tutuksi
uusinta tuotantoteknologiaa ja robotiikkaa, jotka tuovat omat mausteensa
perinteiseen tekemiseen.

Toivotaan, että tulevinakin vuosikymmeninä riittää
innokkutta tarttua alan haasteisiin, sillä kotimaiselle ruualle on kysyntää.
Suomalaisen ruuan hyvä laatu on huomattu myös ulkomailla. Suuri osa
esimerkiksi Suomessa tuotetusta kaurasta on jo pitkään mennyt vientiin.

Kuten Pauliina Mäki-Ojala haastattelussaan toteaa:
puhtaus ja laatu ovat asioita, joilla Suomi voisi ratsastaa maailmalle.

Mutta nyt, käykää pöytään, olkaa hyvät!

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi