pääkirjoitus, sadonkorjuu (muokattu 9.9.2022) Urjalan Ylläpito

Tervetuloa sadonkorjuujuhliin!

Heli Lehtelä

Syksyisin eletään ylenpalttisia aikoja. Sato on korjattu, kellarit ja siilot ovat täyttyneet kauden antimista. Asiaa on syytä juhlistaa.

Paikallislehti viettää sadonkorjuujuhlaa lukijoidensa kanssa tällä maa- ja metsätalousaiheisella teemalehdellä.

Olemme koonneet parinkymmenen sivun sadonkorjuukattauksen. Osan teemalehden sivuista täyttää paikallislehtien yhteinen voimannäyte, Oma maa -liite, joka julkaistaan tällä ja ensi viikolla yli sadassa paikallislehdessä ja joka näin ollen tavoittaa puolet suomalaisista.

Tänä vuonna luonto on ollut kitsas antamaan omistaan niin sunnuntaipuutarhureille kuin elääkseen ruokaa tuottavillekin. Takana on itseasiassa jo kaksi pahaa katovuotta, joskin erilaiset. Viime vuonna kärsittiin liiallisista sateista, kun taas tänä vuonna oli kiusana kuivuus.

Katovuosista huolimatta lähiseudun maatalousalan oppilaitoksista kerrotaan oppilasmäärien olevan hyvällä tasolla ja uskoa tulevaisuuteen löytyvän.

Koulutuspäällikkö Jukka Korhonen Mustialasta pohtii, että maatalousalalla pärjää kyllä, jos tekee työnsä hyvin. Korhonen toteaa parhaan neljänneksen tiloista tekevän ihan hyvää tulosta, vaikka
kannattavuus keskimäärin onkin huono.

Hyvään tulokseen pääsemisessä koulutuksen merkitys korostuu. Päätä pahkaa, ilman osaamisen varmistamista, ei pidä sännätä ottamaan riskejä, vaikka uskallusta riittäisikin.

Jotta tuottaja saisi työstään kunnon palkan, kannustaa Korhonen tiloja tekemään tuotteilleen yhä enemmän lisäarvoa. Lisäarvoa voi lähteä tavoittelemaan ottamalla arvoketjusta yhä suuremman osan tilan omaan haltuun, tekemällä paikallista yhteistyötä ja jatkojalostamalla.

Koulutuksen kautta pyritään myös tuomaan tutuksi uusinta tuotantoteknologiaa ja robotiikkaa, jotka tuovat omat mausteensa perinteiseen tekemiseen.

Toivotaan, että tulevinakin vuosikymmeninä riittää innokkutta tarttua alan haasteisiin, sillä kotimaiselle ruualle on kysyntää. Suomalaisen ruuan hyvä laatu on huomattu myös ulkomailla. Suuri osa esimerkiksi Suomessa tuotetusta kaurasta on jo pitkään mennyt vientiin.

Kuten Pauliina Mäki-Ojala haastattelussaan toteaa: puhtaus ja laatu ovat asioita, joilla Suomi voisi ratsastaa maailmalle.

Mutta nyt, käykää pöytään, olkaa hyvät!

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi