Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Tähtäin 2 400 kaadossa

Sini Ovaskainen
Urjalan peurakantaa yritetään tosissaan saada kuriin. Valkohäntäpeuran kaatolupia Urjalan riistanhoitoyhdistyksen alueelle myönnettiin tälle metsästyskaudelle ennätysmäärä 1 740. Määrä nousi muutamalla sadalla viime vuodesta.

Marko Viitasen mukaan kyttäysmetsästys on tehokkain tapa verottaa peurakantaa.

Sini Ovaskainen
Urjalan peurakantaa yritetään tosissaan saada kuriin. Valkohäntäpeuran kaatolupia Urjalan riistanhoitoyhdistyksen alueelle myönnettiin tälle metsästyskaudelle ennätysmäärä 1 740. Määrä nousi muutamalla sadalla viime vuodesta.

– Kannan pienentäminen vaatii muutaman tehostetun jahtikauden. Riippuen siitä, kuinka hyvin tämän kauden luvat saadaan käytettyä, peurakannan kasvun pitäisi ainakin taittua. Metsästystä painotetaan naarasverotukseen, koska se on tehokkain tapa leikata kantaa, kertoo Urjalan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tero Saarikko.

Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa. Peurojen metsästyksessä vasaosuus on tavallisesti noin 50 prosenttia. Näin ollen myönnetyillä luvilla on mahdollista kaataa noin 2 400 valkohäntäpeuraa.

Kannan pienentämistä on helpotettu pidentämällä metsästysaikoja. Jo viime vuonna valkohäntäpeuran kyttäysmetsästyksen sai aloittaa syyskuun alussa, samoin tänä vuonna. Halkivahan metsästysseura on syyskuun aikana kaatanut jo yli 80 peuraa. Lupia seuralla on kaikkiaan 460.

– Rajua niittoa on tehty jo useampi vuosi. Sen pitää alkaa näkyä, sanoo metsästyksenjohtaja Marko Viitanen.

Lue lisää 27.9. Urjalan Sanomista.