myrsky (muokattu 9.9.2022) Urjalan Ylläpito

Uusi syysmyrsky saapumassa Suomeen

Länsituuli voimistuu myrskypuuskiin keskiviikkoillasta alkaen maan etelä- ja keskiosassa. Puuskat voivat aiheuttaa sähkökatkoja.

Ilmatieteen laitoksen tänään tekemän ennusteen mukaan voimakas matalapaine liikkuu keskiviikkoillan ja torstain aikana Suomen yli itään. Länsituuli alkaa voimistua myrskypuuskiin keskiviikkoiltana länsirannikon maakunnissa ja yöllä muualla maan etelä- ja keskiosassa. Maan lounaisimmassa osassa voi tulla sade- ja ukkospuuskia tänään alkuillasta ennen varsinaisia matalapainetuulia. Sademäärät ovat noin 5–20 millimetriä koko maassa.

Sadealueen jälkeen puuskainen, länsiluoteinen tuuli voimistuu lännestä alkaen. Puuskat ovat voimakkuudeltaan laajalti 15–20 metriä sekunnissa, maan etelä- ja keskiosassa 17–22 metriä sekunnissa. Tuulenpuuskat aiheuttavat paikoin sähkökatkoja maan etelä- ja keskiosassa varsinkin järvien länsirannoilla.

Enontekiön Kilpisjärvellä satoi eilen 25. syyskuuta ensilumi, aamun havainnossa oli kaksi senttimetriä lunta. Pohjois-Lapin tunturiseudulla ja Enontekiön kunnassa sataa keskiviikon aikana lisää lunta ja räntää 5–10 senttimetriä, ja ajokeli muuttuu huonoksi talvisten olosuhteiden vuoksi. Matalapaineen jälkipuolella purkautuu kylmää ilmaa, ja sää jatkuu pari astetta tavanomaista kylmempänä.

Yöpakkasia tai hallaa voi esiintyä erityisesti perjantain ja lauantain vastaisina öinä aina maan eteläosaa myöten. Vesistöjen lähellä hallaa ei kuitenkaan esiinny.