journalismi, tiedonjulkistamisen valtionpalkinto (muokattu 9.9.2022) Urjalan Ylläpito

Urjalalaislähtöiset Heikkilä ja Roviomaa tiedonjulkaistamisen valtionpalkinnoille

Heli Lehtelä

Urjalan Sanomien kolumnistinakin toiminut Johannes Roviomaa sekä niin ikään urjalalaislähtöinen Tiina Heikkilä ovat saaneet tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon osana 21 journalistiikan opiskelijan ryhmää ohjaajansa, vierailijaprofessori Hanna Nikkasen kanssa. Työryhmä pokkasi 26.9. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän palkinnon teoksesta Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan kirjan tavoitteena ei ole kuvata ilmastonmuutosta vain tulevien sukupolvien haasteena vaan koko ajan tapahtuvana mullistuksena.
Palkintoperusteluissa todetaan kirjan lunastavan tämän lupauksen erinomaisella feature-journalismista tutulla otteella, jossa asiat tuodaan esille ihmisten ja tekojen kautta. Tietokirjoittajat vievät lukijan tutkimusmatkalle Suomeen, jossa eletään jo kaikenmuutoksen (everything change) keskellä. Juttutyypit vaihtelevat talousjournalismista henkilöpotretteihin, paikallisjournalismista politiikkaan.

Erityiskiitoksen saa kirjan esteettinen ulkoasu, jossa kuvat ja tietokuviot välittävät tietoa ja herättävät tunteita. Kirja todistaa, että ilmastojournalismi voi olla kiinnostavaa ja mukaansatempaavaa, pelottavaa mutta myös toiveikasta.