MLL:n paikallisyhdistyksen edustajana lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laatimiseen osallistunut Tea-Maria Nääppä on Viljamin, 2, ja Vernerin, 9kk, äiti. – Muutin Urjalaan muualta. Yhdistyksen kautta olen tutustunut muihin samassa elämäntilanteessa oleviin ja saanut itselleni tukiverkoston, hän kertoo.
lapsiperheet, MLL (muokattu 12.9.2022) Urjalan Ylläpito

Köyhyys koettelee useita lapsiperheitä Urjalassa

Heli Lehtelä

– Suurin lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvä haaste meillä on lapsiperheiden lisääntynyt köyhyys, toteaa Urjalan kunnan sosiaaliohjaaja Anu Wessman.

Wessman toteaa köyhyyden vaikuttavan muun muassa niin, että kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta harrastaa.

Vähävaraisuus on havaittavissa myös kesäkuussa hyväksytystä Urjalan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta. Lakisääteisen suunnitelman tarkoitus on kartoittaa lasten ja nuorten kasvuoloja, lastensuojelun tarvetta ja voimavaroja, toimia ongelmien ehkäisemiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi sekä yhteistyön parantamiseksi eri tahojen välillä.

Erääksi tavoitteeksi hyvinvointisuunnitelmassa on asetettu, että jokaisella urjalalaisella lapsella tai nuorella olisi jatkossa mahdollisuus harrastaa, sillä harrastusten on todettu ehkäisevän hyvin syrjäytymistä.

– Asiaa lähdetään ratkomaan yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Kolmannella sektorilla, eli järjestöillä, yhdistyksillä ja seuroilla on näissä asioissa tärkeä rooli.

Suunnitelman valmisteluun osallistunut Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen edustaja Tea-Maria Nääppä näkee tärkeimpinä hyvinvointia parantavina toimenpiteinä yhteistyön lisäämisen eri toimijoiden välillä sekä osallistumisen lisäämisen.

– Kun täällä ei väkeä ja toimijoita ole paljoa, niin tulee tärkeäksi se, että tehtäisiin yhteistyötä ja yhdistettäisiin voimavarat. Näin on jo konkreettisesti tehtykin. MLL ja seurakunta alkavat elokuussa pitää vuoroviikoin perhekahvilaa. Vastuuvuorot on kuitenkin jaettu selkeästi, sillä MLL on riippumaton järjestö. MLL haluaisi myös tiivistää jatkossa yhteistyötä neuvolan kanssa.

Osallistumista Nääppä lähtisi parantamaan huomioimalla perheiden tarpeita entistä tarkemmin.

– Kaikki toiminta pitäisi yhdistyksissäkin miettiä väestöpohjan kautta. Sieltä nousee se, millaiselle toiminnalle on tarvetta. Nyt kun esimerkiksi Urjalassa on paljon vähävaraisia lapsiperheitä, voisi esimerkiksi ilmainen aamupala olla tervetullut asia.

Lue lisää to 26.7. Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo ke klo 19 alkaen.