esimiestehtävät, pääkirjoitus (muokattu 16.9.2022) Urjalan Ylläpito

Titteli ei takaa kykyä johtaa työyhteisöä

Minna Mäkelä

Nykymaailmassa työelämässä johdetaan yhä enemmän asiantuntijoita. Pätevät työntekijät, olivatpa he valkokaulus- tai haalariväkeä, osaavat työnsä, joten heitä ei tarvitse siinä erityisesti neuvoa. Johtaminen onkin enemmän innostamista ja kykyä viedä työyhteisöä eteenpäin uusille urille.

Johtaminen on taitolaji, jota ei takaa mikään koulutus tai johtajan titteli sinänsä. Esimieheltä vaaditaan paljon: kykyä tehdä selkeitä päätöksiä ja noudattaa niitä, mutta myös empaattisuutta, taitoa arvostaa muita ja olla tasapuolinen sekä pitää takanaan asiat, joista alaisten ei tarvitse huolehtia. Esimiehen osaan kun kuuluu aina tietty yksinäisyys, jota pitää sietää.

Työyhteisössä pomon asenne on ratkaisevassa asemassa, sillä vaikka työntekijät olisivat kuinka ammattitaitoisia ja parhaimmillaan aikaansaavia tahansa, esimiehen kyvyttömyys innostua ja innostaa voi lannistaa työyhteisön päivästä toiseen pakolliset työt hoitavaksi joukkueeksi, joka ei ole aidosti sitoutunut työhönsä.

Lannistuneen työyhteisön edessä esimiehen kyvyt punnitaan. Patruunat ovat mennyttä aikaa ja niin myös ne esimiehet, jotka kertovat alaisilleen, että ellei työ maistu, tulijoita kyllä riittää. Tulijoita tietysti on, mutta millaisia, kun monella alalla ongelma on, että työtä on tarjolla, mutta oikeanlaisia tekijöitä ei.

Työelämä on paljon muutakin kuin itse työn tekemistä. Terve ja erilaiset mielipiteet salliva ilmapiiri on kaikkien asia. Sitä ei voi käskyttämällä parantaa, kuten ei voi muuttaa ihmisten välisiä hienovaraisia kemioita. Jokaisen on siten kannettava vastuunsa siitä, ettei omalla käytöksellään aiheuta tahallaan muille pahoinvointia.

Toimivassa työyhteisössä motivoituneet ja sitoutuneet työntekijät tekevät työtä siitä huolimatta, vaikka palkkapussi ei kaiken aikaa liho. Työhön innostaa muukin kuin raha. Palkan pitää tietysti olla kohdillaan, se on perusasia, josta ei pidä kenenkään tinkiä.

Työhönsä sitoutuneet käyttävät työnaikansa tehokkaasti ja menevät sitten kotiin viettämään ansaittua vapaa-aikaa. Kun akku on ladattu, työtä on helpompi tehdä ja työt myös hoituvat ajallaan.

Parhaimmillaan niin työntekijät kuin esimiehet joustavat tarvittaessa. Kun kaikki joustavat vuorollaan yhteiseksi hyväksi, voi välillä venyttää päivää, jos tarve niin vaatii. Työpaikalla vietetty’ ylimääräinen aika ei kuitenkaan takaa, että työt tulisivat tehdyksi tehokkaimmin, ja tulos olisi paras mahdollinen – helposti käy juuri päinvastoin.

Esimiehen tehtävä ei ole helppo, varsinkin jos alaiset ovat monessa liemessä keitettyjä tekijöitä, joilla on vankat näkemykset, miten asioiden pitäisi hoitua.

Jos esimiestä hivelevät erityisesti johtajuuden mukana tulevat mehevä titteli ja aiempaa parempi palkka, arvon nousu muiden silmissä ja mahdollisuus käyttää valtaa, ollaan helposti hakoteillä, sillä arkisessa työssä pomolta odotetaan hihojen käärimistä, osallistumista oikeisiin töihin ja kykyä olla se viimeinen seinä, johon alaiset voivat nojata.

Ja luottaa, että se seinä kestää silloinkin, kun tupaan tuiskuaa lunta.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi