lasten oikeuksien päivä, pääkirjoitus (muokattu 16.9.2022) Urjalan Ylläpito

Sujuva arki on lasten etu

Heli Lehtelä

Maanantainen lasten oikeuksien päivä kirvoitti keskustelun suomalaisten lasten hyvinvoinnista. Äkkiseltään ajateltuna lasten oikeudet ovat Suomessa kohtuullisen hyvällä mallilla. Suomen valtio on kuitenkin saanut myös kritiikkiä lasten oikeuksien noudattamatta jättämisistä koskien lastensuojelun ja lapsiasioiden käsittelyn puutteita. Lastensuojelun resurssipula nousi esiin myös viime viikonloppuna yli tuhannen sosiaalialan työntekijän ja opiskelijan moittiessa lastensuojelutyön kroonista aliresursointia.

Parhaiten lasten hyvinvointia tuetaan luonnollisesti tarjoamalla tukea lapsiperheille. Apu mielletään usein kotiavun tarjoamiseksi perheiden kriisitilanteissa, mutta vähintään yhtä tärkeää olisi turvata perheiden normaali arki tekemällä muun muassa lasten päivähoidosta sujuvaa. Työssäkäyvät aikuiset ovat monesti melkoisessa aikataulupaineessa sumpliessaan työarjen ja kotiarjen
välissä.

Urjalalaiset lapsiperheet ovat toivoneet joustoa lasten päivähoitoaikoihin, ettei pitkänmatkalaisen kahdeksan tunnin työpäivän päätteeksi tarvitsisi henkensä kaupalla ajaa noutamaan lasta hoidosta. Yhtälö ei missään tapauksessa ole yksinkertainen. Pitkät hoitopäivät eivät ole lapsen etu, mutta harva työssäkäyvä vanhempi on sellaisessa asemassa, että voisi työajoistaan juuri neuvotella. Saati, että lyhemmän työajan tekeminen olisi taloudellisesti mahdollista.

Jousto hoitoajassa taas pidentää myös hoitajien työpäiviä ja heidän palkkansa lakkaa nyt juoksemasta kahdeksan tunnin kohdalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että perhepäivähoitoa ei Urjalassa voi oikein käyttää, ellei tee osa-aikatyötä tai työskentele aivan hoitopaikan vieressä.

Toisaalta hoitajien on pidettävä jo nyt tasoitusvapaita, jotka aiheuttavat tarpeen varahoitopaikkojen järjestämiselle. Varahoitoon meneminen on puolestaan monelle pienelle lapselle suuri stressin paikka, kun arkirutiineihin tulee poikkeuksia. Useat vanhemmat ovat joutuneet pohtimaan, josko isovanhemmat olisivat käytettävissä varahoitopäivinä. Kaikilla ei turvaverkkoa kuitenkaan ole käden ulottuvilla. Pahimmassa tapauksessa lapsi joudutaan toistavasti ottamaan mukaan töihin, mikä ei aina ole ihan turvallinenkaan vaihtoehto.

Tahtotila hoitokuvioiden sujuvoittamiseksi löytyy varmasti niin kunnan, hoitajien kuin vanhempienkin puolelta. Työaikalakia pitää tietysti noudattaa, mutta pienillä lain sallimilla joustoilla maailman kiertoliikkeestä saataisiin kitkattomampaa.

Oletko muuten ajatellut kokeilla, miten työpäiväsi sujuisi lasten kanssa? Siihen on hyvä tilaisuus huomenna, kun vietetään Lapsi mukaan töihin -päivää.

Heli Lehtelä
Heli.Lehtela@urjalansanomat.fi