toukokuun sää (muokattu 27.10.2022) Urjalan Ylläpito

Sää poikkeuksellisen kylmä

Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa sää on ollut viime päivinä suuressa osassa maata vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmää. Lumikuurot toukokuussa
eivät kuitenkaan ole aivan poikkeuksellisia.

Viime yönä koko maassa oli pakkasta. Alin lämpötila mitattiin Lappeenrannassa Konnunsuon asemalla, missä alin mitattu lämpötila oli -8,0 astetta. Maan eteläosassa alimmat lämpötilat olivat monin paikoin -3 ja -6 asteen välillä, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellista eli toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Myös maan keski- ja pohjoisosassa lämpötilat ovat olleet harvinaisen alhaisia.

Toukokuun pitkäaikaiset keskilämpötilat vaihtelevat Etelä-Suomen noin 10 asteesta Lapin pariin asteeseen. Viime vuonna toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 3-5 astetta tavanomaista korkeampi ja toukokuussa 20 havaintoasemalla rikottiin toukokuun kaikkien aikojen keskilämpötilaennätys. Erityisesti maan länsiosassa toukokuu oli harvinaisen lämmin, eli se toistuu keskimäärin kerran 10 vuodessa.

Viime päivinä aivan etelässäkin asti on satanut lumikuuroja. Toukokuun alkupuolen lumisateet eivät ilmiönä ole jokavuotisia, mutta toisaalta eivät poikkeuksellisiakaan. Muun muassa äitienpäivänä 14.5.1995 lunta ja räntää satoi maan etelä- ja keskiosassa paikoin runsaasti. Myös vuonna 1981 toukokuun alkupäivinä lumi- ja räntäsateita tuli maan etelä- ja keskiosassa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan Suomessa vallitsee loppuviikolle asti kylmä säätyyppi.  Paikoin tulee edelleen lumi- tai räntäkuuroja, loppuviikolla myös vesikuuroja. Päivän ylin lämpötila on aluksi +2 ja +8, pohjoisessa -1 ja +4 asteen välillä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan viikonlopun jälkeen sää näyttäisi lämpenevän hiukan.