Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Uusi valtuusto päättää valokuidusta

Iiro-Pekka Airola
Urjalan kunnan valokuituverkkosuunnitelma on valmistunut. Suunnitelman tehneen Orbion Consultingin konsulttijohtaja Arto Saikanmäki esitteli sitä kunnan yritysaamussa perjantaina. Valokuitu takaisi käyttäjille kiinteän, nopean internet-yhteyden.

Ratkaisevaa kuituverkon kannattavuuden kannalta on saada sille riittävästi tilaajia. – Verkon rakentaminen ja ylläpito on kallista, jos käyttäjiä on vähän, konsulttijohtaja Arto Saikanmäki sanoi.

 

Iiro-Pekka Airola
Urjalan kunnan valokuituverkkosuunnitelma on valmistunut. Suunnitelman tehneen Orbion Consultingin konsulttijohtaja Arto Saikanmäki esitteli sitä kunnan yritysaamussa perjantaina. Valokuitu takaisi käyttäjille kiinteän, nopean internet-yhteyden.

 

Suunnitelmassa on laskettu hinta sille, että kuitu vedettäisiin kaikkiin Urjalan koteihin, yrityksiin ja vapaa-ajanasuntoihin. Tämä maksaisi 23 miljoonaa euroa. Verkkoa ei kuitenkaan käytännössä tulla rakentamaan koko kuntaan, koska se ei ole millään tavalla taloudellisesti mahdollista.

 

Realistisena mahdollisuutena suunnitelmassa pidetään sitä, että 40 prosenttia käyttäjistä liittyisi alussa verkkoon. Tällöin sen rakentamisen hinnaksi tulisi 8 miljoonaa euroa.

 

Kuituverkon rakentamiseen on saatavissa tukea Maatalousvirastosta ja Viestintävirastosta, ja tukien suuruus on yleensä noin kolmasosa hankkeen kustannuksista. Urjalan suunnitelmassa tukisummaksi on laskettu 2,6 miljoonaa euroa, jolloin kunnan osuudeksi jäisi 5,4 miljoonaa euroa.

 

Valokuituverkon rakentamisessa kalleinta on sen kaivaminen maahan. Suunnitelmassa nostetaan esille mahdollisuus, että valokuitu vedettäisiin samassa yhteydessä, kun Elenia tekee sähköverkkonsa maakaapelointia. Yhteisrakentaminen voisi pienentää kustannuksia.

 

Valokuidun tarve on kyseenalaistettu, sillä mobiiliyhteyksissä Suomi on koko Europan kärkipäätä.

– Nopeat mobiiliyhteydet edellyttävät valokuitua, koska se on ainoa tapa tuoda verkko lähelle käyttäjää. Viimeisten vuosien aikana myös kaikki kaupalliset toimijat ovat lähteneet ajamaan tätä, että kuitua tarvitaan mobiilin rinnalle, Arto Saikanmäki sanoi.

 

Valokuitusuunnitelman jatko on nyt Urjalan uuden valtuuston käsissä, joka aloittaa työnsä kesäkuussa.

 

Kunnanjohtaja Hannu Maijalan mukaan yksi mahdollisuus on esimerkiksi perustaa yhteinen osakeyhtiö tai osuuskunta Akaan, Vesilahden ja Juupajoen kanssa, joille tehtiin valokuitusuunnitelma nyt samaan aikaan. Tästä aiotaan keskustella kuntien kesken, mutta asian suhteen kaikki on vielä alkutekijöissään.