pääkirjoitus, sananvapaus (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Sananvapaus on vastuuta

Eilen vietettiin kansainvälistä sananvapauden päivää, joka huipentui Unescon lehdistönvapauden päivän konferenssiin Finlandia-talolla. Se juhlisti Suomen maailman vanhinta painovapausasetusta, joka täyttää tänä vuonna 250 vuotta.

Vuonna 1766 Ruotsin valtiopäivillä säädetty, sen hetkisen maailman vapaamielisin painovapausasetus poisti ennakkosensuurin ja teki myös valtaapitävien arvostelusta sallittua. Samalla ensimmäistä kertaa säädettiin hallinnon ja oikeuslaitoksen asiakirjat lähtökohtaisesti julkisiksi.

Suomalainen sananvapaus on siis vanha ja hyvin pintansa pitänyt instituutio. Toimittajat ilman rajoja -järjestö listasi Suomen tänä vuonna 180 maan joukossa seitsemättä kertaa peräkkäin ykköseksi lehdistön toimintavapauden suhteen. Suomen arvosanat kuitenkin putosivat jo viime vuonna, kuten on käynyt koko Euroopassa. Suomen osalta Toimittajat ilman rajoja -järjestön huolena ovat median keskittyminen ja toimittajien irtisanomiset, mutta Suomessa samoin kuin muissa perinteisesti hyvinkin sijoittuneissa eurooppalaisissa maissa on noussut esiin myös toimittajiin kohdistuva uhkailu ja vihapuheet.

Sananvapaus kuuluu yhtä hyvin kaikille muillekin, ei vain toimittajille. Toisaalta ei-ammattilaisille sen rajat ovat usein paljon hämärämmät. Tämä johtaa koko ajan useammin ylilyönteihin, jopa rikollisiin tekoihin muihin ihmisiin kohdistuvassa kirjoittelussa.

”Sanomisen vastuu on hukassa! Sananvapaus on nykyään lupa tehdä itsestään idiootti. Nämä ’sananvapauden puolustajat’ puolustavat todellisuudessa vain omaa sananvapauttaan”, kuvailee tilannetta Uuninpankkopoika-blogia netissä kirjoittava juristi Saku Timonen. Timosen tiivistys on osuva: sananvapauden oikeaa käyttöä ei ole se, että vaatii itselle vastakkaisten mielipiteiden vaientamista. Sitä on äärimuodossaan toimittajiin, blogisteihin tai keneen tahansa kohdistuneet uhkaukset ja raiskauskehotukset.

On järkyttävää, että henkilöön kohdistuvat tappo- ja väkivaltauhkaukset tämän mielipiteiden vuoksi ovat lähes arkipäivää Suomessakin. Meidän sanavapauttamme ei siis uhkaa hallintokoneisto, vaan toiset suomalaiset. Sananvapaudesta keskustelulle on nyt tilausta enemmän kuin koskaan, myös sananvapauden esimerkkimaassa.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi