journalismi, pääkirjoitus (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Onko vapaa journalismi sitä, että mitä tahansa saa väittää totuudeksi?

Sini Ovaskainen

Vaihtoehtomediaksi itseään kutsuva verkkosivusto julkaisee uutisen vastaanottokeskuksessa tapahtuneesta tulipalosta. Teksti on kopioitu sanasta sanaan iltapäivälehden verkkouutisesta, vain otsikko on muotoiltu uudelleen.

Kirjoittajaa ei ole mainittu. Kuvituksena on kuvakaappaus alkuperäisestä uutisesta. Kuvaajaa ei ole mainittu. Uutisen lopussa lähteeksi kerrotaan alkuperäisen uutisen nettiosoite, mutta se ei toimi linkkinä.

Vaihtoehtomedian omiin nimiinsä ottaman uutisen tekijä ilmoitetaan nimimerkillä. Missään ei ole verkkosivuston tekijöiden tai ylläpitäjien nimiä tai yhteystietoja. Ainoa keino saada yhteys ylläpitoon on lähettää viesti kryptattuun sähköpostilaatikkoon tai sivuston lomakkeen kautta. Vaihtoehtomedian luojat pysyttelevät piilossa, mutta verkkosivusto julistaa olevansa totuuden asialla.

Toinen samalla tontilla huseeraava verkkojulkaisu rikkoo journalismin pelisääntöjä vielä räikeämmin. Maahanmuuttokriittiseksi ja sensaatiohakuiseksi tunnustautuva sivusto tituleeraa itseään vapaan journalismin erikoisjulkaisuksi. Se julkaisee voimakkaasti mielipiteillä väritettyä sisältöä sekä täysin valheellisiksi osoittautuneita keksittyjä tarinoita uutissivuston ulkomuotoon verhoiltuna.

Vaihtoehtomedioiden tuottama sisältö esittää usein kovaa kritiikkiä kansalaisissa tunteita nostattavista aiheista. Sivustot tekevät sen tarkoituksellisesti, sillä shokeeravilla ulostuloilla lukija saadaan nielaisemaan tuotos sellaisenaan, vaikka jo muutaman minuutin tarkempi tarkastelu osoittaisi jutun olevan täyttä puppua.

Samaan aikaan tällaiset disinformaatiota levittävät julkaisut yleensä hyökkäävät valtamedioita vastaan syyttämällä näitä totuuden vääristelystä ja sensuurista. Valtamedia, josta tässä yhteydessä käytän mieluummin termiä ammattimaisesti toimiva media, noudattaa tiedonvälityksessään journalistin ohjeita, sananvapauslakia, julkisuuslakia ja tekijänoikeuksia. Näiden pelisääntöjen tarkoituksena on taata kansalaisille luotettavaa tietoa ja tarkistettua faktaa. Yleisöä ei saa johtaa harhaan.

Lasten mediakasvatuksen ohelle tarvitaan mediankäyttökoulutusta aikuisille. Vaikka lähdekritiikistä puhutaan, moni sivuuttaa uutisen epäluotettavuuden täysin kuohuttavan otsikon osuessa silmiin. Ammattimaisesti toimivan median tunnistaa siitä, että tekijät vastaavat tuottamastaan sisällöstä omalla naamallaan ja nimellään. Jos taas uutinen on liian hyvä tai liian huono ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta.

Sini Ovaskainen
sini.ovaskainen@urjalansanomat.fi