Markku Salo saa tänään arvostetun Kaj Franck -muotoilupalkinnon, joka jaetaan 24. kerran. Nuutajärven työhuoneella vielä viiikko sitten keskeneräinen Toivon lähde -teos näkee päivänvalon ensi viikolla Tampereen yliopistollisen sairaalan uudessa Munuaiskeskuksessa. Teos on osa 11 työtä käsittävää Veden tarinoita -kokonaisuutta.
Kaj Franck- muotoilupalkinto, Markku Salo (muokattu 5.12.2022) Urjalan Ylläpito

Markku Salolle Kaj Franck -muotoilupalkinto

Minna Mäkelä

Nuutajärveläinen muotoilija ja lasitaiteilija Markku Salo saa tämän vuoden Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon. Palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan 24. kerran.

Palkinto annetaan vuosittain muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla tehnyt sekä korkeatasoista teollista muotoilua että unikkeja töitä.

10 000 euron palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoon kuuluvat myös Tapio Junnon suunnittelema mitali ja palkinnonsaajan työtä esittelevä näyttely julkaisuineen. Salon retrospektiivinen näyttely avautuu yleisölle huomenna Designmuseossa Helsingissä.

Kaj Franck -palkintojuryyn kuuluivat puheenjohtajana Dan Colliander Design Forum Finlandista, Pentti Kivinen Suomen Messusäätiöstä, professori Heikki Orvola, Ulla Uimonen Microsoftilta sekä Jorma Lehtonen Suomen Muotoilusäätiöstä.

Jury toteaa palkinnon perusteluissa, että Markku Salon osaaminen ja tekeminen ovat vahvasti nousseet esille hänen ponnistuksissaan Nuutajärven lasikylän puolesta, kun lasinvalmistus oli uhattuna 2000-luvun alussa. Salo perusti yhdessä muiden taiteilijoiden ja lasinpuhaltajien kanssa Lasikomppania-yhdistyksen ja rakennutti uuden lasihytin. Hytti on säilyttänyt lasin tekemisen perinteen paikkakunnalla ja mahdollistanut lasialan ammattien harjoittamisen jatkumisen.

Markku Salo sai tiedon palkinnosta jo kesän alussa. Viikkoa ennen palkinnon pokkaamista Salo ennätti istua puoli tuntia jouten juttelemassa kuulumisiaan. Edessä oli kolme h-hetkeä peräkkäin. Designmuseon näyttelyn lisäksi Salon 11 tuliterää, lasista ja sairaalamaailmaan hyvin sopivasta ruostumattomasta teräksestä valmistettua teosta näkevät päivänvalon Tampereen yliopistollisen sairaalan uudessa Munuaiskeskuksessa ensi viikolla. Lisäksi huulilla on uusi yksityisnäyttely, johon tulee uniikkitöitä.

Salo on iloinen palkinnosta, jota hän pitää taiteellisen työn bonuksena. Itse taiteen tekemiseen palkinnoilla, kiitoksilla tai kritiikillä ei ole vaikutusta. Työ jatkuu, kuten ennenkin.

Lue lisää Urjalan Sanomista 19.11.2015