Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa monista syistä…
Kiitos kun luet Urjalan Sanomia!
Tämä sisältö on vain tilaajillemme. Tee tilaus, niin pystyt jatkamaan lukemista.
Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa monista syistä…
Tämä sisältö on vain tilaajillemme. Tee tilaus, niin pystyt jatkamaan lukemista.
Tulkitse päiväysmerkintöjä oikein ja vähennä hävikkiä – asiantuntijoiden vinkit
1. Tunnista päiväysmerkinnät: Parasta ennen -päiväys tarkoittaa aikaa, johon saakka elintarvike vähintään säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena. Elintarviketta voi käyttää ja myydä kaupassa vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos se on elintarvikkeeksi kelpaavaa. Parasta ennen -tuotteita voi käyttää vielä päiväyksen jälkeenkin, jos niiden aistinvarainen laatu on kunnossa (ulkonäkö, haju, maku). Esimerkiksi kananmunat säilyvät yleensä hyvän aikaa vielä parasta ennen-päivän jälkeenkin. Sama koskee myös pakastimessa olevia tuotteita.
Viimeinen käyttöpäivä -päiväys tarkoittaa sen sijaan päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei saa käyttää, eikä myydä. Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka ovat mikrobiologisesti helposti pilaantuvia tuotteita, kuten esimerkiksi jauheliha ja tuore kala.
2. Kypsentämällä lisää peliaikaa. Jos viimeinen käyttöpäivä lähestyy, etkä ehdi käyttää tuotetta ajoissa, voit kypsentää esimerkiksi raa'an lihan tai kalan ja käyttää kypsennetyn tuotteen myöhemmin. Säilyvyyttä parantaa ruoan jäähdyttäminen tarpeeksi nopeasti ja säilytys riittävän kylmässä.
3. Pakastaminen antaa lisää käyttöikää. Jos päiväysmerkintä on lähestymässä, etkä ehdi käyttää tuotetta ajoissa, sen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Tämä koskee sekä aiemmin ostettuja, Viimeinen käyttöpäivä -päiväystä lähestyviä, että ns. ”punalaputettuja” tuotteita. Pakastaa voi melkein mitä tahansa ruokaa. Pakkaseen ei kuitenkaan kannata säilöä esimerkiksi kurkkua tai salaattia.
4. Avattu tuote ei säily päivämäärämerkintään asti. Päiväysmerkinnät koskevat avaamatonta pakkausta. Esim. tyhjiöön tai suojakaasuun pakatun tuotteen säilyvyysaika voi avattuna olla lyhyempi. Monet huoneenlämmössä säilyvät tuotteet vaativat avattuina jääkaappisäilytystä (esim. täyssäilykkeet).
5. Käytä tuote heti sulatuksen jälkeen. Käytä viimeisenä käyttöpäivänä pakastettu tuote heti sulatuksen jälkeen (pakastaminen ei tuhoa mikrobeja, vaan mikrobit voivat jatkaa edelleen lisääntymistä sulatuksen jälkeen).
Tulkitse päiväysmerkintöjä oikein ja vähennä hävikkiä – asiantuntijoiden vinkit
1. Tunnista päiväysmerkinnät: Parasta ennen -päiväys tarkoittaa aikaa, johon saakka elintarvike vähintään säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena. Elintarviketta voi käyttää ja myydä kaupassa vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos se on elintarvikkeeksi kelpaavaa. Parasta ennen -tuotteita voi käyttää vielä päiväyksen jälkeenkin, jos niiden aistinvarainen laatu on kunnossa (ulkonäkö, haju, maku). Esimerkiksi kananmunat säilyvät yleensä hyvän aikaa vielä parasta ennen-päivän jälkeenkin. Sama koskee myös pakastimessa olevia tuotteita.
Viimeinen käyttöpäivä -päiväys tarkoittaa sen sijaan päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei saa käyttää, eikä myydä. Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka ovat mikrobiologisesti helposti pilaantuvia tuotteita, kuten esimerkiksi jauheliha ja tuore kala.
2. Kypsentämällä lisää peliaikaa. Jos viimeinen käyttöpäivä lähestyy, etkä ehdi käyttää tuotetta ajoissa, voit kypsentää esimerkiksi raa'an lihan tai kalan ja käyttää kypsennetyn tuotteen myöhemmin. Säilyvyyttä parantaa ruoan jäähdyttäminen tarpeeksi nopeasti ja säilytys riittävän kylmässä.
3. Pakastaminen antaa lisää käyttöikää. Jos päiväysmerkintä on lähestymässä, etkä ehdi käyttää tuotetta ajoissa, sen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Tämä koskee sekä aiemmin ostettuja, Viimeinen käyttöpäivä -päiväystä lähestyviä, että ns. ”punalaputettuja” tuotteita. Pakastaa voi melkein mitä tahansa ruokaa. Pakkaseen ei kuitenkaan kannata säilöä esimerkiksi kurkkua tai salaattia.
4. Avattu tuote ei säily päivämäärämerkintään asti. Päiväysmerkinnät koskevat avaamatonta pakkausta. Esim. tyhjiöön tai suojakaasuun pakatun tuotteen säilyvyysaika voi avattuna olla lyhyempi. Monet huoneenlämmössä säilyvät tuotteet vaativat avattuina jääkaappisäilytystä (esim. täyssäilykkeet).
5. Käytä tuote heti sulatuksen jälkeen. Käytä viimeisenä käyttöpäivänä pakastettu tuote heti sulatuksen jälkeen (pakastaminen ei tuhoa mikrobeja, vaan mikrobit voivat jatkaa edelleen lisääntymistä sulatuksen jälkeen).
KÄYNTI- JA POSTIOSOITE
Urjalantie 26, 31760 Urjala
TOIMISTO AVOINNA to-pe klo 9-15. Palvelemme jokaisena arkipäivänä kello 9-16 sähköpostitse, puhelimitse ja verkkopalvelussa.
PÄÄTOIMITTAJA
Pasi Salo
0400 529 165
pasi.salo@urjalansanomat.fi
OTA YHTEYTTÄ
Vaihde: 040 181 3020
ONGELMIA TILAUKSESSA?
tilaukset@urjalansanomat.fi tai
040 181 3022 kello 9-16.
Muut yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot-sivuilta
Urjalan Sanomat on oman alueensa paikallisuuden äänitorvi. Vuodesta 1917 ilmestynyt lehti on puolueeton ja sitoutumaton paikallislehti sekä Sanomalehtien Liiton jäsen.
Paikallisia uutisia julkaistaan verkkopalvelussa viikon jokaisena päivänä. Lisäksi Urjalan Sanomien torstaisin ilmestyvä paperilehti kerää yhteen viikon parhaat uutiset, ilmiöt ja henkilötarinat.
Lehden pääasiallinen levikkialue on Urjala.
Käytämme verkkopalveluissamme evästeitä, tutustu niihin täällä.
Seuraa meitä somessa!
Keräämme Urjalan Sanomissa eväste- ja laitetunnisteita. Näiden tietojen avulla voimme tarjota sinulle parempia palveluja ja kohdennettua mainontaa. Mittaamme myös kävijämääriä ja mainontaa.
Kun hyväksyt evästeet,
Tietosuoja-sivulta löydät tietoa henkilötietojen käsittelystä. Osa Urjalan Sanomien tallentamista tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja sisällön tarjoamiseksi.
Voit aina muuttaa asetuksiasi ja peruuttaa suostumuksesi valitsemalla sivustoilla ”evästeasetukset”.
Keräämme Urjalan Sanomissa eväste- ja laitetunnisteita. Näiden tietojen avulla voimme tarjota sinulle parempia palveluja ja kohdennettua mainontaa. Mittaamme myös kävijämääriä ja mainontaa.
Kun hyväksyt evästeet,
Tietosuoja-sivulta löydät tietoa henkilötietojen käsittelystä. Osa Urjalan Sanomien tallentamista tunnisteista on välttämättömiä palvelujen ja sisällön tarjoamiseksi.
Voit aina muuttaa asetuksiasi ja peruuttaa suostumuksesi valitsemalla sivustoilla ”evästeasetukset”.
Toiminnalliset evästeetToiminnalliset evästeet ovat välttämättömiä verkkopalvelun toimimiseksi. Siksi nämä evästeet ovat aina käytössä. | |
"Muista minut" -eväste"Muista minut" -evästeen avulla tunnistamme sinut, kun palaat sivustollemme ja muistamme käyttäjätunnuksesi. | |
Sisältöjen analytiikkaevästeetAnalytiikkaevästeiden avulla saamme arvokasta tietoa sivuston käytöstä. Analytiikka kertoo sivuston kävijämääristä, yksittäisten sisältöjen lukijamääristä ja lukuajoista jne. | |
Mainosten raportointievästeetSivustomme toiminnasta osa rahoitetaan lehden tilausmaksulla ja osa mainostuloilla. Emme välitä henkilötietojasi eteenpäin mainostajille, mutta raportoimme heillem mainosten anonyymeja näkyvyystietoja esimerkiksi siitä, kuinka moni näki mainoksen ja kuinka moni klikkasi mainosta. |