hotelli ilves, lähiruoka, luomu, pääkirjoitus (muokattu 13.10.2022) Urjalan Ylläpito

Pelataanhan reilusti

Heli Lehtelä

Valistuneet kuluttajat ovat vuosi vuodelta tulleet yhä tietoisemmiksi siitä, mitä syövät. Erilaisista eettisistä ja ympäristönäkökulmat huomioivista syistä, on alettu suosia luonnonmukaisesti ja lähellä tuotettua ruokaa. Kun ruoka tuotetaan lähellä, voidaan varmistua sen tuoreudesta ja vältytään pitkiltä kuljetuksilta. Tämä takaa myös aterian hyvän maun.

Valistunut kuluttaja joutuu myös pulittamaan laadukkaasti tuotetusta ateriastaan huomattavasti korkeamman hinnan. Tuottaja, joka on erikoistunut ja hankkinut sillä tavalla lisäarvoa tuotteelleen, on joutunut satsaamaan tuotantoprosessiinsa huomattavasti enemmän rahaa ja tämä luonnollisesti näkyy kuluttajahinnassa.

Kuten Urjalan Sanomatkin on useasti tuonut esiin, tuottajille erikoistuminen, oman brändin kehittäminen tai jatkojalostus on nykypäivänä lähes elinehto. Tuottajien antamien lupausten täyttymistä myös valvotaan tiukasti. Luomutiloille tehdään muun muassa kattavat luomutarkastukset joka vuosi. Myös tavanomaisesti tuotettujen elintarvikkeiden erät pitää olla jäljitettävissä, jo pelkästään ruokamyrkytystapausten vuoksi. Ruuan matka tuottajalta kuluttajan lautaselle kulkee monen mutkan kautta. Joissakin kohdissa ketjua valvonta voisi olla tiukempaakin. Tällä viikolla haastateltu tuottaja Jarmo Latvanen kaipaisi parempaa valvontaa ravintoloiden päähän.

Kuluneen viikon aikana Urjalan Sanomissa on nimittäin selvitelty, mistä S-ketjun Tampereen ytimessä sijaitsevassa ravintolassa tarjoillun illallisen ainekset olivat peräisin. Selvisi, että käytettyjen lihojen ja kalojen alkuperä ei ollut se, mitä illallismenussa kerrottiin ja mitä tilaajalle oli myyty. Vastuullisuuden arvokseen nostaneen ketjun toiminta ei tässä valossa näyttäydy arvon mukaisena, vaikkakin kyse oli yksittäisestä illallisesta.

Isänpäivänä monet perheet ruokailevat yhdessä; jotkin perheet kotosalla, toiset taas ravintoiloissa. Ruokailun lomassa kannattaa vaalia oikeuksiaan ja tiedustella ruuan alkuperää. Hyvää isänpäivää kaikille!

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi