Tarmo Marjamäki
In memoriam, Tarmo Marjamäki Urjalan Sanomat

In memoriam Tarmo Marjamäki

Kauppias Tarmo Marjamäki kuoli 7. toukokuuta Forssassa. Hän oli kuollessaan 88-vuotias.  Hän oli syntynyt Urjalan Hanhisuolla 18.10.1933.

Tarmo oli lähtöisin köyhistä oloista. Seitsenhenkisen perheen vanhin lapsi aloitti kaupanteon jo 10-vuotiaana keräämällä luudaksia ja myymällä luutia Tammelan torilla Tampereella.  Tienestiä perheelle toi myös nekkujen valmistus ja myyminen tanssilavoilla. Heti rippikoulun jälkeen 1949 ahkeralle Tarmolle tarjottiin töitä kauppa-apulaisena Nuutajärven Osuuskaupassa, josta ura lähtikin nopeasti nousuun. Urjalan osuuskaupat tulivat tutuiksi, kun Marjamäki ehti 14 vuoden aikana työskennellä ainakin 20 eri toimipisteessä. Vielä viimeisimpinä aikoinaan Hoitokoti Puuvillassa isä muisteli yhtenä elämänsä kohokohtana Osuuskauppojen välistä moottoripyöräkilpailua.

Lisätienestit olivat taas tarpeen, kun Tarmo vuonna 1956 solmi avioliiton nuutajärveläisen Anna-Liisa Tienhaaran kanssa, aloitti Menosten osuuskaupan myymälänhoitajana ja perheeseen syntyi kolme tytärtä. Tarmo ja Anna-Liisa alkoivat päivätyön päätteeksi kiertää tanssilavoja myymässä limsaa, karkkia ja makkaraa. Buffettia pidettiin niin Menosten kuin Honkolan lavoilla ja myöhemmin myös muualla Hämeessä.

Mieli kuitenkin paloi itsenäiseksi yrittäjäksi.  30-vuotiaana, kolmen pienen lapsen isä jätti vakituisen työnsä Laukeelan uuden ja modernin liikkeen myymälänhoitajana ja ryhtyi itsenäiseksi K-kauppiaaksi Jokioisille.

Varsinaiset kiihkeät vuodet kauppiaana alkoivat, kun hän perusti Forssaan vuonna 1971 ensin Säästö-Aitta -nimisen halpakaupan ja sitten Seppälän vaatetusliikkeen. Menestys ylitti odotukset ja siitä rohkaistuneena syntyi idea tukkuliikkeistä riippumattomista, halpaa ruokaa myyvistä kaupoista. Näin syntyi Valtti-Rabatti-kauppaketju vuonna 1983.  Tarmo ei kaihtanut mainostaa omilla kasvoillaan ja suorastaan nautti asiakkaiden tapaamisista ja kahvitarjoiluista.  Kauppaketju laajeni nopeasti ja liikkeitä oli enimmillään 32 Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Pirkanmaalla. Tarmon kasvot tulivat tutuiksi TV-mainoksista.

Tarmo toimi aktiivisesti Forssan yrittäjissä ja oli myös palkittu yrittäjä sekä Forssassa (1983) että Kanta-Hämeessä (1988). Marjamäki myi kauppaketjun Ruokamarkkinat Oy:lle 1995. Vuodet olivat vaikeita yrittäjille. Markka devalvoitiin ja ulkomaanlainat moninkertaistuivat yhdessä yössä. Marjamäki selvisi ja jatkoi yrittäjänä, mutta keskittyi nyt kiinteistöihin.  SA-Hallinto nimisestä perheyrityksestä otti vastuun Tiina Marjamäki ja Tarmo jatkoi hallituksen jäsenenä.

Eläkkeelle jäätyään Tarmo suuntasi hetkeksi huomion politiikkaan, oli kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja pyrki jopa eduskuntaan. Jälkeenpäin hän totesi, että se homma ei sopinut kauppiaalle.

Tarmo ehti olla naimisissa 64 vuotta Anna-Liisan (27.11.34 – 14.9.2020) kanssa. Lapsenlapsia on neljä ja hän ehti nähdä  myös ensimmäisen lapsenlapsenlapsensa. Suhde Urjalaan oli aina läheinen ja ihan viimeiseen asti hän kävi ainakin kerran kesässä torilla Laukeelassa.  Tarmo oli ylpeä juuristaan eikä kaihtanut nostaa niitä esiin uransa eri vaiheissa.

Tarmon tyttäret,
Pirjo Marjamäki
Tiina Marjamäki
Susanna Marjamäki-Vuorenpää