Kirjan juhlassa kuullaan Laura Malmivaaran ajatuksia siitä, miltä tuntuu uskaltaa puhua omasta elämästä.
pentinkulman päivät Heli Lehtelä

Mistä rohkeus muutoksiin syntyy, – siitä kertoo muun muassa Laura Malmivaara ensi kesän Pentinkulman päivillä

Ensi kesänä 44. kerran järjestettävien Pentinkulman päivien teemana on Kerran elämässä. Elokuun ensimmäisellä viikolla uppoudutaan elämäkertoihin ja elämäntarinoihin. Tarinoista nousevat ihmisten tekemät rajut ratkaisut ja isot, elämän mullistavat asiat. Teema muokkautui Urjalan Sanomissa vuonna 2021 tehdyn kyselyn ja siihen tulleiden ihmisten vastausten innoittamana.

– Ehdotuksista nousi esiin toive omaelämäkertojen käsittelystä. Tämä kääntyi hauskasti muotoon ”kerran elämässä”, kertoo Pentinkulman päivien taiteellinen asiantuntija, kirjailija Niina Repo. 

Elämäkertoihin päästään sukeltamaan muun muassa näyttelijä Martti Suosalon elämästä kertovan Martti Suosalon tähänastinen elämä -kirjan kautta, joka julkaistaan tänä keväänä. Pentinkulman päivillä äänessä on niin kirjan päähenkilö Martti Suosalo kuin kirjan kirjoittaja Johanna Venhokin.

Kirjan juhlan pääpuhujaksi on kutsuttu näyttelijä Laura Malmivaara, joka kirjoitti vastikään esikoisteoksensa Vaiti. Teos sai alkunsa tilanteesta, jossa hänen ex-miehensä joutui syytösmyrskyyn, jonka laineet löivät koko perhepiirin yli.

– Kipeästä tilanteesta ja sen synnyttämistä ajatuksista syntyi runsaasti huomiota ja kiitosta saanut romaani. On mielenkiintoista kuulla, miten Laura Malmivaara avaa puheessaan, sitä miten hän löysi rohkeuden käsitellä aihetta ja miltä sen jälkeen tuntui, kun päätös oli syntynyt, Niina Repo pohtii.

Ainakin kaikki keski-ikään ehtineet ikäluokat muistavat Hannu Karpon karvalakin, suuren harmaan mikrofonin ja sen miten hän nosti esiin yhteiskunnassa sattuneita vääryyksiä. Kirjan juhlassa Karpon ohjelmassa esiintyneiden ihmisten aitoja tarinoita nostetaan lavalle.

– Hannu Karpo antoi antoi kansalaisille äänen. Monelle se oli kerran elämässä -kokemus. Kirjan juhlassa nähdään otteita Kristian Smedsin ohjaamasta, nuorten näyttelijöiden tähdittämästä Karpolla on asiaa – esityksestä. Esityksen myötä päästään pohtimaan, mikä on se asia, jonka kukin nostaa esiin, kun saa kerran elämässään äänensä kuuluviin, Repo toteaa.

Esiintyjiksi, haastateltaviksi ja puhujiksi on kutsuttu kirjailijoita ja taiteilijoita, joiden teoksissa nousevat esiin syntymä, kuolema ja ne isot asiat ja käännekohdat, joita tapahtuu näiden kahden ääripään välissä.

Pentinkulman päivillä tullaan näkemään esimerkiksi jo toistamiseen Finlandia-palkittu kirjailija Jukka Viikilä, joka kirjoitti voitokkaan teoksensa Taivaallinen vastaanotto elämän kokoisesta pysähdyksestä, avosydänleikkauksesta, toipuessaan. Miiko Toiviaisen omaelämäkerrallinen Kepeä elämäni -monologi kertoo hauskan ja koskettavan tarinan transihmisen matkasta ja muutoksesta, itseksi tulemisesta. Maria Mustranta ja Laura Manninen ovat kirjoittaneet elämän ydinasioista äitiydestä, lapsuudesta ja vanhuudesta. Heidän teoksiinsa  Äidin tehtävä ja Viimeinen sulkee verhot pureudutaan niin keskustelun musiikkia sisältävän sanataideteoksen kautta.

Nainen joka rakasti hyönteisiä on Selja Ahavan puhutteleva romaani, joka liukuu ajasta aikaan. Teos nostaa esiin paitsi naisena elämisen rajoja, myös maailmankuvan muutosta uskonnollisesta tieteelliseksi. Ahava saapuu elokuiseen Urjalaan kertomaan teoksestaan, mutta siihen liittyen nähdään myös Petriikka Pohjanheimon esittämä monologi Toukka-akka.

Uutta tämän vuoden Pentinkuman päivillä on perheille suunnattu Lasten Penttarit –ohjelmakokonaisuus, sekä lauantai-illan PenttariKlubi. Lisäksi paluun tekee suosittu Runoa lasin äärellä –tapahtuma, joka tuo Nuutajärven lasikylään esiintymään Suomen kiitetyimmät nuoren polven runoilijat Aura Nurmen ja Susinukke Kosolan.

– Lasikylän tunnelman ja runouden yhdistelmä oli itselleni mieluisa. Olen iloinen tämän tapahtuman paluusta. Toivottavasti se vetää edelleen yhtä hyvin kuin aiemmin, Väinö Linnan seuran puheenjohtaja Heidi Rytky toteaa.

– Pentinkulman päivillä on tarjolla paljon myös maksutonta ohjelmaa ja sisältöjä kaikenikäisille. Osana kokonaisuutta ovat myös Hämeen kesäyliopiston kanssa toteutettavat kirjoittajakurssit, sekä opastetut kierrokset niin pyörällä kuin bussillakin Väinö Linnan ja hänen kirjojensa maisemiin, muistuttaa Pentinkulman päiviä järjestävä, Urjalan kunnan tuottaja Maria Eskelinen ja lisää, ettäEsikoiskirjailijoiden E80-seminaari tuo jälleen 12 uutta kirjailijaa Urjalaan, ja toimii heille ainutlaatuisena verkostoitumispaikkana.