Aluehallintovirasto, koronarajoitukset, määräys Urjalan Sanomat

Aluehallintovirasto: Pirkanmaan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin – ulkona saa kokoontua

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemä uusi koronapäätös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien ja Punkalaitumen kunnan alueelle on voimassa 8.1.–21.1.

Määräys kieltää edelleen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa mutta ei enää ulkotiloissa.

Tilojen sulkua koskeva määräys kohdentuu tiloihin aiempaa rajatummin. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

 

Pirkanmaan tartuntamäärät ja terveydenhuollon kuormitus jatkuvat korkeina huolimatta voimassa olevista suosituksista ja tartuntatautilakiin perustuvista rajoituksista. Uusia tartuntoja esiintyy laaja-alaisesti alueen kunnissa.

Sairaanhoitopiiri on lausunnossaan puoltanut kokoontumisrajoituksen ja tilojen sulkupäätöksen jatkoa koko alueelle.

 

Tartuntatautilain 58 pykälän perusteella Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien ja Punkalaitumen kunnan alueella kiellettyjä ovat henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Rajoitus ei koske ulkona järjestettäviä tilaisuuksia.

Tartuntatautilain 58 §:n mukaisilla päätöksillä voidaan rajoittaa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Päätökset eivät kohdistu yksityistilaisuuksiin tai harrastustoimintaan. Alueen väestöä kehotetaan noudattamaan koronaepidemiaan liittyviä yleisiä suosituksia myös niissä tilanteissa, joita aluehallintoviraston määräykset eivät koske.

Määräys sulkee laajasti yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on määrätty suljettaviksi yleisöltä.

Suljettaviksi määrättyjä tiloja ei ole mahdollista ottaa käyttöön koronapassilla liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaa varten.

Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Rajoituksen alaisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien henkilöiden ohjattuun harrastustoimintaan tai lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.

Päätös ei koske vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja sekä kulkua niihin.

Päätös ei koske myöskään seuraavia tiloja: kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat (kuten padel-, tennis- ja sulkapallokentät), huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Päätös velvoittaa toimintaa harjoittavia ja tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita.

Yleisölle avoimilla ja rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuilla tiloilla tarkoitetaan seuraavaksi määriteltyjä tiloja:

• joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat;
• yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;
• tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat;
• kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteaa, että koronataudin luonteesta johtuen nyt tehtävien rajoitusten vaikutus alueen tartuntatilanteeseen on todettavissa muutaman viikon viiveellä.

Aluehallintovirasto katsoo, että alueen epidemiatilanne huomioon ottaen päätöksen on välttämätöntä tulla voimaan nopeasti.