koronarokotukset, Urjala Urjalan Sanomat

Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Akaassa ja Urjalassa

Akaan kaupunki tiedottaa, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan THL:n suositusten mukaisesti.

Vaikka koronatauti on lapsilla yleensä lievä, riskiryhmiin kuuluvien lasten sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille. Toisaalta koronatauti voi pahentaa heidän perussairauttaan.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Perusrokotesarjaan kuuluu kaksi rokotetta, jotka annetaan 6-12 viikon annosvälillä.

THL suosittelee rokotusta alla oleviin riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Suurin osa alla mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa. Lasta hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

– Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten rokotuksista odotetaan kansallisia linjauksia. Päätöksen rokotuksista tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto, Akaan kaupunki tiedottaa.

 

Akaan terveyskeskus antaa kolmansia koronarokotusaikoja toistaiseksi vain yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville. Syynä muutokselle on THL:n suositus, jossa prioriteettina on 60 vuotta täyttäneiden ja riskiryhmien rokottamisen nopeuttaminen.

Kaupunki tiedottaa, kun rokotusajanvaraus aukeaa uudelleen 18–59-vuotiaille. Aiemmin annettuja tehosteaikoja ei kuitenkaan siirretä.

THL on 17.12. suositellut, että kolmannen koronarokotteen annosväliä lyhennetään. Suosituksen mukaan 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

THL:n ohjeen mukaisesti kolmansissa rokoteannoksissa tulee edetä nopeasti valtioneuvoston asetuksessa määritellyn rokotusjärjestyksen mukaisesti eli vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpiin. Lisäksi 60 vuotta täyttäneiden ja muiden riskiryhmien kolmansien koronarokoteannosten antaminen on oltava prioriteettina. Alueellisesti on huolehdittava, että rokottamisessa edetään joustavasti tässä järjestyksessä.

Riskiryhmiin kuulumattomien tehosterokotukset eivät saa hidastaa iäkkäiden ja muiden vakavan taudin riskissä olevien kolmansia annoksia, sillä nuoremmissa ikäryhmissä vakavan taudin riski on kaksi rokoteannosta saaneilla pieni.

 

Akaassa ja Urjalassa on noin 4 000 yli 60-vuotiasta asukasta, jotka ovat saaneet toisen rokotusannoksen, mutta eivät kolmatta rokotusannosta. THL:n ohjeen mukaisesti Akaan ja Urjalan kolmannet rokotukset priorisoidaan toistaiseksi yli 60-vuotiaille ja riskiryhmiin 1-2 kuuluville 3–4 kuukauden annosvälillä.

Näiden muutosten myötä Akaan ja Urjalan kolmansille rokotuksille voivat varata ajan toistaiseksi vain yli 60-vuotiaat ja riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Aiemmin annettuja tehosteaikoja ei tulla kuitenkaan siirtämään. Kaupunki tiedottaa, kun rokotusajanvaraus aukeaa uudelleen 18-59-vuotiaille.