Lukijlata (muokattu 10.12.2021) Urjalan Sanomat

Vastine:  Päätoimittajalle 

Vastine Urjalan Sanomien artikkeliin 9.12.2021 otsikolla ”Myös Urjalan Sanomiin on kohdistunut vaikuttamisyrityksiä, päätäntävaltaa ei luovuteta toimituksen ulkopuolelle.”

Yllättyneenä ja pahoillamme luimme Urjalan Sanomissa 9.12. 2021 julkaistun artikkelin, jossa toimittaja vaikuttamisyrityksistä kertoessaan viittaa Urjalan kunnan edustajien ja kunnanjohtajan kanssa käytyihin keskusteluihin. Kesäkuussa järjestetyn palaverin tavoitteena oli kehittää yhteistyötä paikkakunnalle todella tärkeän, yli 100 vuotta toimineen paikallislehden kanssa. On ikävää, että avaus aitoon yhteistyöhön on käsitetty väärin, ja olemme pahoillamme, että asia tulee tietoomme vasta nyt. Virheellinen on tieto, että kaikkia lehdessä julkaistavia kuntaan liittyviä artikkeleita olisi pyydetty ennakkoon ”tarkastettavaksi”. Demokratian toteutumisen kannalta lehdistön vapaus ja mahdollisuus toimia ”vallan vahtikoirana” on myös meille tärkeä asia, ja tuotu esiin myös yhteistyöpalaverissa. Meille on selvää, ettei yksikään journalistisia ohjeita noudattava lehti toimi tavalla, jossa artikkeleja valvottaisiin toisen osapuolen taholta. Emme ole sellaista vaatimusta esittäneet.

Artikkelissa viitataan kunnanhallituksessa käsiteltyyn esitykseen valtuuston kokousilmoituksista sekä muista lakisääteisistä kuulutuksista ja ilmoituksista. Kunnan ilmoitusten julkistamisesta tulee päättää aina uuden valtuustokauden alkaessa. Korona-aika on osoittanut, että nopeillekin päätöksille ja sitä kautta kokouksille voi olla tarvetta. Mikäli virallisen kokouskutsun edellytyksenä on ilmoitus kerran viikossa ilmestyvässä lehdessä, voi tämä ääritilanteessa hidastaa tärkeää päätöksentekoa. Tämä on syy, miksi ilmoitusten osalta on esitetty muutosta vanhaan käytäntöön. Paikallislehti on kuntalaisille tärkeä, luettu media, jonka merkityksen kuntaorganisaatiossa ymmärrämme. Tavoitteena ei ole vähentää ilmoittelua tai kuulutuksia paikallislehdessä. Toiveenamme on edelleen ilmoittelua koskevan yhteistyösopimuksen laatiminen yhdessä, ja toivomme että asiaan voidaan palata mahdollisimman pian nyt uuden tuottajan aloitettua tehtävässään. Minkään sopimuksen ehtona tai taustalla ei voi olla puuttuminen lehden uutisointiin tai journalistiseen sisältöön, tämä on meille itsestäänselvyys.

Yhteinen huolemme Urjalan Sanomien kanssa on, miten saisimme Urjalaan lisää asukkaita, yrittäjiä ja elinvoimaa. Tärkeässä roolissa on mielikuva Urjalasta. Kokouksessa esitimme huolemme siitä, että negatiivinen lähtökohta otsikoinnissa luo helposti väärää mielikuvaa, vaikka itse artikkeli olisikin neutraali. Emme ennen eilistä tienneet, että keskustelu on synnyttänyt näin suuria väärinkäsityksiä. Toivottavasti saamme luotua jatkossa paremman yhteyden, jotta vastaavaa ei enää sattuisi.

Urjalan Sanomat kertoo olevansa paikallinen, luotettava ja uudistunut. Samaa voisi sanoa myös Urjalan kunnasta. Toivomme osaltamme, että yli 100-vuotias rinnakkaiselomme jatkuu yhdessä, toistemme vahvuuksia tukien, kaikkien työtä kunnioittaen ja Urjalan asiaa yhdessä ajaen.

Annu Kuusisto (kunnanjohtaja), Salla Saari-Männistö (hallintojohtaja), Satu Sarin (elinvoimapäällikkö)