hoitotakuu, sote-tilat, sote-uudistus (muokattu 29.12.2021) Heli Lehtelä

Sote: Urjalassa hoitoon pääsy on hyvää, muutosjohtaja väläytti etäisyyksien kasvamisesta jatkossa

Muutosjohtaja väläytti etäisyyksien kasvamisesta jatkossa

Akaan terveyskeskuksen yhteistoiminta-alueella hoitotakuu on toteutunut tänä vuonna kohtuullisen hyvin.

– Urjalassa edelleen hoitoon pääsy on hyvää. T3-aika eli hoitoon pääsyä kuvaava mittari on 10-15 välillä, kertoo Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen ylilääkäri Tiina Määttä.

MTV uutiset toi esiin perjantaina, että aluehallintovirastot ovat ottaneet valvontaan kymmeniä kuntia hoitotakuun ylitysten takia. Listalla oli myös Akaa, ja sitä myötä asia koskee Urjalaakin.

– Kyseessä on vasta selvityspyyntö, jonkun kansalaisen tekemään ilmoitukseen, ei siis tarkka fakta, vaikka niin uutisoitiin, Määttä toteaa.

Hän kertoo avin tietopyynnön koskevan nimenomaan Akaan koulupsykologille pääsyä.

Sote-ministerityöryhmän kierros tuli perjantaina Pirkanmaalle, Tampereelle. Tilaisuudessa peruspalveluministeri Krista Kiuru toi moneen otteeseen esiin sitä, että sote-muutoksen myötä on tavoitteena päästä koko valtakunnan osalta 7-päivän hoitotakuuseen. Ministeri myös kehotti alueita jo nyt eri toimin pyrkimää kohti tavoitetta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelua luotsaava muutosjohtaja Jaakko Herrala kertoi, että tällä hetkellä Pirkanmaan eri kunnissa hoitotakuu toteutuu hyvin vaihtelevasti.

– Vaihtelu on alle seitsemästä päivästä yli viiteenkymmeneen. Jatkossa hoitoon pääsy paranee, mutta tämä tarkoittaa sitä, että etäisyydet pitenevät joillakin asiakkailla.

Käytännössä tämä tarkoittanee terveyskeskuspalveluiden keskittämistä yhä enemmän suuremmille paikkakunnille, mikä on erityisesti autottomien ja ikäihmisten kannalta arkista asiointia hankaloittava asia.

Herrala totesi, että Pirkanmaalla tarvitaan avuksi myös vahvat digitaaliset palvelut, jotta 7-päivän hoitotakuuseen voidaan päästä.