– Ylilääkäri Tiina Määttä toivoo Urjalan nuorten aikuisten aktivoituvan ensimmäisen rokotuksen ottamisessa.
koronarokotukset (muokattu 12.10.2021) Heli Lehtelä

Urjalalaisia edelleen viikoittain karanteeniin, kunnantalolla rokotetaan perjantaina ilman ajanvarausta

– Vielä ei voida siirtyä tavalliseen elämään rokotuskattavuuden osalta, toteaa Urjalan ja Akaan ylilääkäri Tiina Määttä vallitsevasta koronatilanteesta ilmaisten huolensa erityisesti nuorten aikuisten tilanteesta.

20-34-vuotiaiden rokotuskattavuus on ylilääkärin mukaan jäämässä Urjalassa todella huonoksi. Ensimmäisen rokotteen on ottanut vain 65 prosenttia 20-24-vuotiaista. Vielä nihkeämmin rokottamiseen ovat suhteutuneet 25-29 vuotiaat, joista ainoastaan 54 prosenttia on ottanut ensimmäisen rokotteen. 30-34-vuotiaiden osalta luku on 64 prosenttia.

Kaikkiaan Urjalan rokotuskattavuus on yli 12-vuotiaissa 70 prosenttia; heillä on siis kaksi rokoteannosta otettuna. Yli 12-vuotiaista urjalalaisista 83 prosenttia on ottanut ensimmäisen koronarokotteen. Akaassa vastaava luku on 85 prosenttia.

– Toista rokoteannosta ei olla Urjalassa aikaistettu niin innokkaasti kuin Akaassa. Toivoisimmekin, että urjalalaiset aikaistaisivat toista rokotetta nyt, kun se on mahdollista, jotta saisimme rokotuskattavuuden paremmaksi. Lisäksi kannustamme 20-34vuotiaita urjalalaisia ottamaan ensimmäisen koronarokotteen, jotta pääsisimme yhdessä pandemiasta eroon.

Akaan neuvolapalvelut järjestää ajanvarauksettoman koronarokotuspäivän Urjalassa perjantaina 15. lokakuuta. Rokotuspaikkana toimii Urjalan kunnantalo koko aamupäivän ajan.

Rokotuspäivään voi tulla ottamaan ensimmäisen koronarokotuksen tai tehosteen 6-12 viikon tehostevälillä. Tehosterokotteena annetaan samaa valmistetta, kuin henkilö on saanut ensimmäisellä rokotuskerralla.

Rokotevalmisteina ovat Moderna Spikevax ja Biontech-Pfizer Comirnaty.

– Urjalassa ja Akaassa alle 30-vuotiaat miehet saavat kuitenkin tehosteena Pfiszer-Biontechin rokotteen riippumatta ensimmäisestä rokotusvalmisteesta.

Urjalaan on lokakuun aikana tullut yksi uusi koronatartunta.

– Lisäksi karanteeneja on jatkuvasti, eli keskimäärin viikottain – toisin sanoen, miltei koko ajan urjalalaisia on karanteenissa, ylilääkäri kertoo.