pääkirjoitus (muokattu 19.8.2021) Heli Lehtelä

Ärhentelyä ja puihin nousemista

Ihminen on vekkuli otus. Se laskeutui puusta maapallon ikään suhteutettuna vastikään. Sen jälkeen, kun se oppi käyttämään työkaluja, alkoi tapahtua. Laji on käryttänyt ilmakehään puolet maapallon fossiilisista energiavaroista, rakentanut joukkotuhoaseita useamman maapallon tuhoamisen tarpeiksi ja kansanmurhannut uskonnon tai politiikan nimissä.

Ihminen on kuitenkin leikkisä eläin edelleen. Se tykkää esimerkiksi seurata tosi-TV-näkimestä oman lajinsa otusten toilailua illasta toiseen. Kun ihminen ei ole päässyt huvittamaan itseään vapaasti kuluneen korona-ajan vuoksi kuten lajille on tyypillistä, Tinder-treffeille, terasseille ja teattereihin, alkaa se muuttua ärtyisäksi.

Sosiaalisten lähikontaktien kapeneminen saa ihmiset käpertymään omaan napanöyhtäänsä ja äksyilemään lajitovereita kohdatessa poikkeukselliseen tapaan. Murheet omassa arjessa tuntuvat kasvavan ihmisten mielissä niin isoiksi, että ne saattavat jopa lamaannuttaa joitakin yksilöitä. Toiset yksilöt taas etsivät kiivaasti paikkoja, joissa voivat toteuttaa lajityypillistä kanssakäymistään kommunikoimalla voimakkaasti.

Lajin edustajan verenpaine saattaa esimerkiksi kohota kuin painekattilassa, mikäli paikallislehteä toimittavat lajitoverit ovat uutisoineet mukavaan sävyyn lauman jäsenestä, josta hän ei pidä. Onneksi paha olo tuntuu edes hetkellisesti kevyemmältä kantaa, kun asiasta voi antaa palautteen joko passiivis-aggressiivisesti tai vaikka ihan avoimen aggressiivisesti moisen toilauksen tehneelle yksilölle.

Ihmislajin suhteellisuudentaju saattaa tosin korjaantua hieman nyt, kun se huomasi kehittämistään näkölaitteista, että lajitoverit eräässä valtiossa, meistä itään sijoittuvassa maanosassa, ovat pyrkimässä takaisin puuhun. Johtajaurokset ovat jo pakottaneet naaraat nousemaan oksanhaaroihin. Suuri osa valtion asukkaista vastustaa puihin nousemista ja pakenee hädissään maapallon muihin osiin. Ihmislaji seuraa nyt järkyttyneenä edustajiensa toimia, mutta ei aio estää puihinnousua.

Pallon kovin ihmiskingi on todennut, että lajitoveria, joka ei taistele maassapysymisen puolesta metsässään, ei voida ulkopuolelta auttaa.