Suomalaisen yksityisetsivä Sven Hjersonin (Lauri Heinonen) nimi aiheuttaa muille hankaluuksia. Vieressä Agatha Christie (Katja Sillanpää).
Kulttuuri (muokattu 15.7.2021) Marjo Alste

Agatha Christie -näytelmä valloittaa Valkeakosken kesässä – sisältää yli sata Christien itse käyttämää yksityiskohtaa

Valkeakosken kesässä nautiskellaan tänä kesänä Agatha Christien omimmista tunnuspiirteistä teatterilavalle tuotuina.

Harrastajateatteriryhmä Teatteri-illat esittää heinä-elokuun aikana komediallista rikosnäytelmää, jossa pääosassa on kirjailija itse. Agatha Christie saa kutsun kirjallisuuspiirin tapaamiseen vanhalle kartanolle. Myrsky kuitenkin katkaisee ainoan kulkureitin ja Christie jää romaaniensa henkilöiden kanssa vangiksi kartanoon. Jännitys tiivistyy, kun kartanosta löytyy ruumis. Kuka on murhan takana, ja kuinka rakastettu kirjailija oikein joutui itse syytetyn penkille?

 

Ohjaaja-käsikirjoittaja Marko Itkonen kertoo, että jo viime kesäksi valmistunut ja tänään ensi-iltansa saava teos on kunnianosoitus Christielle, jonka syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 130 vuotta.

Dekkareiden ystäväksi tunnustautuva Itkonen kertoo, että näytelmä yhdistää palasia sekä kirjailijan omasta elämästä että tämän kirjallisista tunnuspiirteistä. Apua kliseiden listaukseen Itkonen sai sosiaalisesta mediasta.

– Facebookissa on Dekkarien ystävät -niminen ryhmä, jonne jo alle vuorokaudessa kertyi sata vastausta Agathan tunnusomaisista tempuista. Joku oli jopa tehnyt listan, montako kertaa kirjailija teoksissaan teki murhan kullakin tavalla, Itkonen hehkuttaa jännityskirjallisuusfaneja.

Yhteensä näytelmästä voi löytää huimat 101 Agatha Christien käyttämää yksityiskohtaa.

– Katsoja, jolle Christie on tuttu, voi leikkimielisenä pelinä laskea, montako tuttua yksityiskohtaa löytää. Lisäksi kirjailijan tuotantoon vähemmän perehtyneet voivat jännitysnäytelmälle ominaiseen tapaan arvuutella, keksivätkö he murhaajan, Itkonen hymyilee.

Janne Kulosaari hurmaa hovimestari Mastermanin roolissa.

 

Näytelmä valmistui alun perin jo viime vuodeksi, mutta korona sotki sen esittämisen. Tälle kesälle Itkonen ryhmineen siirsi näytelmän ulos, Kauppilanmäen museon miljööhön. Siirron johdosta näytelmää on hienosäädetty, kun lavana toimiikin nyt museon pihapiiri.

– Sisätiloissa loimme jännityksen efektejä äänien lisäksi valotehostein. Nyt jännitys rakennetaan pelkin äänin, kun esiinnymme auringonvalossa – se tuo oman haasteensa, Itkonen selventää.

Tohtori Sheppard (Janne Kulosaari) tenttaa miespalvelija Curtissia (Mira Flinkman). Kumpikin tekee näytelmässä kaksi mainiota roolisuoritusta.

 

Teatteri-iltojen väkeen kuuluu tänä kesänä Itkosen lisäksi seitsemän näyttelijää sekä äänimies. Kaarti vaihtelee hieman vuosittain.

Kellään näyttelijöistä ei ole ammattitutkintoa, mutta kokemusta senkin edestä. Itkonen itse opettaa tuntiopettajana teatteriopistossa.

– Teatterin slogan on, että emme laula emmekä tanssi, mitkä perinteisesti ovat kesäteatterin keinoja.

Lisäksi teatteri haluaa olla ”kenen tahansa lompakolle sopiva” – lippujen hinnat on mietitty huokeiksi, jotta kaikilla on mahdollisuus tulla nautiskelemaan kesäisestä kulttuurista.

– Periaatteemme on, että kukaan meistä ei saa tästä palkkaa.

Agatha Christie (Katja Sillanpää) ja Neiti Cornelia Robson (Mira Flinkman).

 

Teatteria ei myöskään tehdä kieli poskessa. Agatha Christie -näytelmässä kreivitär Emily Cavendishiä näyttelevä Ulla Huoviala-Kääpä nauraa ”ryhmän olevan kuin aviopari, joka kuittailee toisilleen”.

Itkonen ei suhtaudu käsikirjoitukseen kovinkaan tiukasti. Sitaattien oikeakielisyyden osalta hän tunnustaa olevansa tarkka, mutta muuten näyttelijät saavat muokata roolisanoja omaan suuhunsa sopiviksi.

– Olen itsekin vähän ailahtelevainen, joten kässäri on muuttunut tässä matkan varrella, Itkonen lohkaisee.

Kreivitär Emily Cavendish (Ulla Huoviala-Kääpä) muistelee edesmennyttä miestään yhdessä neiti Rosemary Bartonin (Pauliina Syrjälä) kanssa.

 

Humoristinen Agatha Christie syytettynä murhasta on mainio, tunnin mittainen lyhytnäytelmä, joka pursuaa Christielle ominaisia yksityiskohtia. Näytelmä avaa kirjailijan omaa elämää kiinnostavin yksityiskohdin sekä marssittaa lavalle monia tuttuja hahmoja, kuten Hercule Poirot -teoksista tutun Ariadne Oliverin henkilöhahmo Sven Hjersonin. Suomalainen pääsee näytelmässä osoittamaan kykynsä salapoliisina. Näytelmä paitsi pitää katsojan otteessaan, saa tämän myös viihtymään koko rahan edestä.

Uskottavia roolisuorituksia on ilo seurata – samoin kuin juonta, joka Christien tapaan yllättää katsojan nautinnollisesti vielä viime metreillä. Erityismaininnan hersyvän hauskasta hahmostaan saa Janne Kulosaari, jonka näyttelemä hovimestari Masterman todella saa katsojan sydämen puolelleen.

 

Tohtori James Sheppard.

 

Ohjaaja-käsikirjoittaja Marko Itkonen (vasemmalla) ohjeisti näyttelijöitä alkuviikosta. Vieressä Lauri Heinonen.