Koronarokotukset jatkuvat Urjalassa ja Akaassa.
Uutiset (muokattu 10.5. 19:18) Marjo Alste

Yhtenäiskoulun altistuneet kontaktoitu, ylilääkäri toivoo rokotusaktiivisuuden vilkastuvan

Rokotuskattavuus on hiipunut kunnassa viime aikoina

Urjalan yhtenäiskoulun korona-altistuneet on kontaktoitu, kertoo johtava ylilääkäri Tiina Määttä. Urjalan kunta tiedotti perjantaina, että koululla on ilmennyt korona-altistuminen, jonka johdosta koulun henkilökuntaa sekä yksi luokka on asetettu karanteeniin. Muilta osin koulun toiminta ja arki jatkuu toistaiseksi normaalisti.

Karanteeni ei Määtän mukaan edellytä testiin, mikäli altistuneella ei ilmene oireita. Hän kehottaa kuitenkin seuramaan oloa tarkasti ja hakeutumaan testiin pienistäkin oireista, kuten kurkun karheudesta tai päänsärystä.

– Suurin osa karanteenissa olevista käy kyllä ainakin kerran karanteenin aikana testissä, Määttä kertoo.

 

Määttä muistuttaa, että vaikka joukkokaranteeni saattaa säikäyttää, on suuren joukkion määrääminen karanteeniin myös osoitus toimivasta jäljityksestä. Lisäksi suurin osa sairastuu perhepiirin tai vapaa-ajan harrastusten kautta, kouluista tartunnan saa harva.

– Koulun kosketuspinnat on siivottu ja koulualtistumisten jatkotartunnat ovat todella vähäisiä, Määttä toteaa.

Yhteensä Urjalasta on raportoitu nyt kahdeksan koronatapausta.

 

Kaikista urjalalaisista ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut nyt 40 prosenttia. Tällä hetkellä rokotetaan jo kaikkia yli 50-vuotiaita sekä yli 16-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia. Työikäisistä ensimmäisen rokotteen on saanut 28 prosenttia.

Määttä toivoo, että rokotusaktiivisuus vilkastuisi: rokotukseen hakeutuminen on viime aikoina hiipunut. Esimerkiksi 70–74-vuotiaista ensimmäisen rokotuksen on saanut 78 prosenttia.

– Toivon, että Urjalassa aktivoiduttaisiin – esimerkiksi 70–74-vuotiaiden ikäluokassa kattavuus on noussut hieman viime viikosta, mutta ikäryhmässä jäädään silti jälkeen Akaasta, jossa kattavuus on 85 prosenttia, Määttä toteaa.

Määttä kehottaa myös antamaan rohkeasti palautetta, mikäli rokotukseen ei hakeuduta käytännön syistä.

– Jos rokotusajat eivät ole sopivia, siitä voi antaa palautetta.