Psykologin vinkit koetilanteeseen:

Viritä aivot oikealle kanavalle
Silmäile koe ensin läpi, ja lähde liikkeelle tutuimmasta ja helpoimmasta tehtävästä. Kun pääset vauhtiin, aivot löytävät oikealle kanavalle ja tekeminen helpottuu. Jos aloittaminen on vaikeaa, ajatusten kirjoittaminen suttupaperille tai ajatuskartan tekeminen voi auttaa. Kuusi tuntia on pitkä aika: juo välillä vettä, pyörittele hartioita ja hengittele rauhassa. Pienet tauot auttavat keskittymään.

Hengitä
Jos jännitys tuntuu vyöryvän yli, keskity hengittämiseen. Syvä, rauhallinen, vatsanpohjaan tai jalkateriin asti ulottuva hengitys palauttaa yhteyden omaan kehoon, laskee sykettä ja rauhoittaa autonomista hermostoa. Hengityksessä voi käyttää apuna mielikuvaa esimerkiksi rantaan tulevasta aallosta.

Rauhoita sisäinen puheesi
Jos huomaat jumiutuvasi negatiiviseen ajatuskuplaan, kiinnitä huomiota sisäiseen puheeseesi. Pyri kääntämään ajatusten sävy myönteisemmäksi. Jos sisäinen puhe on kovin ankaraa, mieti, miten kannustaisit naapuripulpetissa istuvaa kaveriasi. Myös ajatus siitä, että monia muitakin varmasti jännittää, voi helpottaa omaa oloa ja auttaa kokoamaan ajatukset.

Valjasta aistit avuksesi
Yksi tapa suitsia koetilannejännitystä on kääntää huomio hetkeksi ajatuksista aisteihin. Suuntaa valokeila omaan kehoosi: katsele ympärillesi, montako punaista paitaa tai vesipulloa näet? Mitä ääniä kuulet, mitä hajuja haistat? Aktivoi tuntoaistia taputtamalla itseäsi jalalle tai käsivarrelle. Kun mielelle antaa hetkeksi muuta tekemistä, stressi laantuu. Aisteihin syventyminen maadoittaa ja rauhoittaa tehokkaasti.

Muista asioiden mittasuhteet
Yo-kokeet ovat tärkeä etappi, mutta niistä ei kannata tehdä liian suurta mörköä. Älä määrittele itseäsi kokeiden kautta äläkä ruoski itseäsi kokeen jälkeen. Ajattele, että teit parhaasi ja anna itsellesi kokeen jälkeen lupa hengähtää hetki vaikkapa luonnossa liikkuen.