Rakennuslautakunnan puheenjohtaja Simo Vehmaa sanoo, että kaavoituksella kirkonkylään saadaan lisää rakennuspaikkoja muun muassa vanhainkodin läheisyyteen. Tulevien vuosien mielenkiintoisin hanke rakennuslautakunnassa on kuitenkin Vehmaan mukaan varmuudella kullanetsinnän alkaminen Urjalassa. – Siitä riittää asiaa vuosiksi, hän ennustaa. Rakennuslautakunnan puheenjohtaja Simo Vehmaa sanoo, että kaavoituksella kirkonkylään saadaan lisää rakennuspaikkoja muun muassa vanhainkodin läheisyyteen. Tulevien vuosien mielenkiintoisin hanke rakennuslautakunnassa on kuitenkin Vehmaan mukaan varmuudella kullanetsinnän alkaminen Urjalassa. – Siitä riittää asiaa vuosiksi, hän ennustaa.
Rakennuslautakunta, vallan kahvassa (muokattu 4.8.2022) Minna Mäkelä

”Urjalassa on uskomattomia paikkoja” – Rakennuslautakunta vaikuttaa päätöksillään kuntamaisemaan

Urjalan rakennuslautakunta on lautakunnista pienimpiä, jos sitä mitataan rahassa, mutta sen toiminta koskettaa kuntalaisia monin tavoin. Lautakunnan puheenjohtaja Simo Vehmaa sanoo, että rakennusvalvonta on tärkeä osa toimintaa ja paikallinen ja pätevä rakennustarkastaja oleellinen tekijä kunnassa.

Rakennuslautakunnan näpeissä ovat Urjalassa isommat rakennushankkeet, joista tänä vuonna esillä ovat olleet kirkonkylään rakenteilla oleva kerrostalo sekä tuulivoimalat, joita aletaan Urjalaan rakentaa vuodenvaihteessa. Kunnan maatalousvaltaisuus näkyy suurten maatalousrakennusten lupakäsittelyissä.

Tuulivoimalat ovat työllistäneet lautakuntaa jo vuosia, ja parhaillaan odotetaan, miten hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten käy.

Vehmaa pitää useiden ihmisten allekirjoittamia valituksia hieman outoina, sillä lupa tuulivoimaloille on olemassa ja nyt valituksia on tehty uusimmista voimaloista, jotka ovat Vehmaan mukaan lainvoiman jo saaneita voimaloita tehokkaampia, mutta samalla niiden melu- ja välkehaitat ovat pienempiä.

Hän uskoo, että ensi vuonna Urjalaan saadaan lopulta pystyyn tuoreimmat mallit.

Valituksia aiempaa vähemmän

Suureen osaan kuntalaisia vaikuttavat myös yksityistieavustukset, jotka myöntää lautakunta. Enää lautakunnan tiejaosto ei käsittele tiekuntien päätöksistä tehtyjä valituksia, vaan oikea osoite on käräjäoikeus

– Valituksia on ollut aiempaa vähemmän, mikä saattaa johtua siitä, että kynnys valittaa käräjäoikeuteen on korkeampi kuin lautakunnalle valittaminen.

Valitusosoitteen muuttuminen on Vehmaasta huono juttu lähidemokratian kannalta, samoin kuin tiejaoston lopettaminen. Neuvoja saa kuitenkin edelleen rakennustarkastajalta tai lautakunnalta.

Kuntalaisiin ja kunnan ilmeeseen konkreettisia vaikutuksia on ympäristökatselmuksilla, joita Urjalassa tehdään kerran vuodessa. Lillukanvarsiin ei puututa, mutta rakennetun ympäristön valvontaan kuuluu puuttua vinksallaan oleviin, vaarallisiin rakennuksiin ja pihapiirien autonraaatoihin ja muihin romukasoihin.

Vehmaa ei ymmärrä ihmisten halua säilöä pihamaillaan epämääräisiä romuja.

– Urjalassa on uskomattomia paikkoja. Ympäristön siisteys on tietynlainen käyntikortti kunnalle ja lisää vetovoimaa.

Paitsi esteettinen haitta, piittaamattomuudesta voi olla myös vakavaa haittaa, jos vaikkapa vanha öljysäiliö hapertuu, ja öljy valuu maastoon. Urjala on monin paikoin herkkää pohjavesialuetta.

Vehmaa kuitenkin jatkaa, että parannusta näissä asioissa on tapahtunut vuosien mittaan.

Teollisuustontit fiasko

Simo Vehmaa myöntää, että Urjalassa Kolkanjoen teollisuusalueen rakentaminen meni alusta saakka pieleen.

– Suunnittelusta alkaen. Luottamushenkilöiden olisi pitänyt olla hereillä, kaikesta ei voi virkamiehiä syyttää. Tässä on peiliin katsomisen paikka.

Vehmaa jatkaa, että jälkiviisaana on helppo sanoa, että alueen kallio olisi pitänyt myydä urakoitsijalle murskattavaksi ja antaa 5 vuotta aikaa tasata tontit. Sen jälkeen olisi vasta pitänyt rakentaa tiet ja kunnallistekniikka.

Vehmaalla ei ole vastausta, miten rahaa niellyt hanke voidaan pelastaa ja tontit myydä.

– Tonttikisa on veristä. Urjalassakin on heti 9-tien toisella puolella parempia tontteja kaupan, joille rakentaminen on halvempaa.

Vehmaa sanoo, että pitäjässä on vahva yrityskulttuuri. Olemassa oleville yrityksille pitäisi taata kasvun edellytykset, jotta ne rakentaisivat Urjalaan.

Muuten kunta ajaa yhden kuntakeskuksen taktiikkaa, johon myös vaikutetaan kaavoituksella. Keskustassa ovat parhaat rakennuspaikat.

– Tulevaisuudessa kirkonkylä tiivistyy.