Värikkäät kaupasta ostettava joululahjapaperit ovat kauniita, mutta niille on hankala keksiä uusiokäyttöä.
kierrätys (muokattu 28.12.2020) Heli Mustonen

Joululahjapaperille on vaikea keksiä uutta käyttöä – anna lasten käyttää välipäivinä luovuuttaan

Mitä tehdä joululahjapapereille joulun jälkeen? Asia ratkaistaan monessa perheessä nakkaamalla paperit roskiin, eikä ihme, sillä uusiokäyttöä on melko vaikea keksiä.

Jotkut taittelevat tai rullaavat käytetyt paperit valmiiksi ensi vuoden paketointeja varten, mutta sellaisia ihmisiä taitaa oikeasti olla harvassa.

Vanhoista suklaarasioista saa kauniita lahjapakkauksia sellaisenaan. Ne voi myös päällystää käytetyillä lahjapapereilla. Erikeeper-vesiseos vain pintaan, niin pinnasta tulee kiiltävä ja kestävä.

Ehkä suosituinta on leikellä papereista parhaat palat ja askarrella niistä välipäivinä jotakin lasten kanssa. Lapset saattavat keksiä papereille luoviakin käyttökohteita ja askarrella tulevaksi jouluksi vaikka jouluisen ison lahjalaatikon. Tai ehkä tuunataan laatikko, johon jatkossa kerätään kaikki postitse tulleet kortit talteen joulu joululta? Niitä on mukava sitten vuosikymmenten jälkeen lueskella.

Helpoimmin niillä päällystää joulukorttien sitä puolta, jossa on nimet ja osoitteet. Näin niistä saa kaksipuolisia kivoja joulukoristeita, joita voi laittaa nauhaan roikkumaan vaikka omatekoiseen kattokruunuun. Yhtä hyvin niistä voi tehdä pakettikortteja ensi joulua varten.

Jotkut päällystävät papereilla kuluneita tarjottimia ja lautasia. Paperi liimataan tarjottimeen ja sivellään sen jälkeen erikeeper-vesiseoksella. Kuivuttuaan se tarjoaa kiiltävän ja kestävän pinnan ekologiselle joulutarjottimelle.

Vanhoista kangaspaloistakin saa kauniin joulukääreen lahjoille.

 

Ehkä näppärintä on seuraavana jouluna vältellä värikästä kaupan paperia kokonaan ja kietoa lahjat sanomalehtipaperiin, vanhojen kirjojen sivuihin, mainoslehtisiin tai aikakauslehtien sivuihin. Jotkut käyttävät paketoinnissa myös vanhoja kauniita kangaspaloja, kuten vaikka vanhoja huonokuntoisia joululiinoja, joista voi leikata kääreiksi parhaat palat.

Joulun muista kääreistä voi myös yhdessä lahjapaperin kanssa taikoa ensi joulua varten pakkauksia. Niitä saa tehtyä vaikka muropaketeista tai tyhjistä konvehtirasioista.

Värikkään lahjapaperin voi laittaa sekajätteeseen, mutta ei paperinkeräykseen.

Entä jos ei jaksa askarrella? Silloin kannattaa muistaa, että joulupaperi ei kuulu paperinkeräykseen.

Paljon painoväriä ja päällystettä sisältävät lahjapaperit eivät kuulu paperinkeräykseen tai keräyskartongin joukkoon, vaan oikea paikka niille on energia- tai sekäjäte.

Pahviset suklaarasiat kuuluvat kartonkipakkauskeräykseen, sisällä oleva muovinen kenno muovikeräykseen. Lelulaatikoiden oikea paikka on sekajäte. Kaikki kartonki viedään luonnollisesti kartonkikeräykseen.