Jouluyönä Urjalan kirkossa tulevat loistamaan valot kertomassa yhteisyydestä, vaikka joulua vietetäänkin nyt etänä ja erillään.
Pandemiarajoitukset Heli Lehtelä

Ruudun takaa on joulukirkkoa katseltava, joululahjaksi voi auttaa vanhusta tekniikan kanssa

– Tänä vuonna Urjalankaan kirkossa ei järjestetä joulun aikaan jumalanpalveluksia, joihin voisi tulla paikan päälle, kertoo kirkkoherra Auni Kaipia.

Syy poikkeukselliseen toimintatapaan tuskin tulee monelle yllätyksenä. Koronapandemia vaatii Pirkanmaallakin voimakkaita rajoitustoimia, eikä yli 10 henkilöä kerrallaan saa kokoontua julkisiin tilaisuuksiin, ainakaan ennen tammikuun kymmenettä päivää.

Sen sijaan joulun ajan jumalanpalvelukset ovat katseltavissa seurakunnan Facebook-sivustolta ja kuunneltavissa sen verkkosivustolta.

Valot palavat kirkossa yön

– Jouluaattona kahden aikaan ja joulupäiväaamuna kahdeksalta lähetettävät jumalanpalvelukset on nauhoitettu etukäteen. Tapaninpäivänä iltakuudelta  ja sitä seuraavana sunnuntaina tavalliseen aikaan, kymmeneltä, taas palvelus toimitetaan paikan päällä Urjalan kirkossa ja striimataan suorana lähetyksenä, Kaipia kertoo.

Joulun tunnelmaa voi tänä vuonna lähteä hakemaan kirkkomaalta.

– Monet varmasti käyvät perinteisesti haudoilla. Kirkkomaalle on laitettu enemmän valoja ja kirkon vierestä löytyy myös tuttu seimi. Koko jouluyön jouluaamuun asti Urjalan kirkossa palavat valot. Ne kertovat siitä, kuinka olemme kuitenkin yhdessä, vaikkakin etänä.

Kaipia kertoo perhetyön tehneen sekä kirkon ympäristöön että ulkoilualueelle joulupolut.

Kirkkoon hiljentymään sunnuntaina

Sunnuntain jumalanpalveluksen jälkeen yhdentoista ja kahdentoista välissä Urjalan kirkon ovet ovat avoinna.

– Silloin kirkkoon voi poiketa hiljentymään. Samalla on mahdollisuus saada myös sielunhoitoa, Kaipia toteaa.

”Kyllä tämä aika pelkistetyltä tuntuu”

Papin uran valinneella joulu on yleensä työntäyteinen.

– Minulla on ollut vain joka neljäs tai joka viiden joulu yleensä vapaata. Yleensä jouluun virittäydytään jo hyvissä ajoin esimerkiksi erilaisten hartaushetkien kautta ja kohdataan paljon ihmisiä. Kyllä tämä aika pelkistetyltä nyt tuntuu, ihan kuin jotain puuttuisi, Kaipia pohtii.

Hän toteaa erityisesti tänä vuonna monen olevan aiempaa yksinäisempi.

– Yksinäisyydestä puhutaan paljon, mutta silti ei tunnuta ottavan yhteyttä. Siihen rohkaisisin, ihan vaikka soittamaan. Ja toivon, että nuoremmat nyt auttaisivat vanhuksia tekniikan kanssa, jotta he pääsisivät näkemään ja kuulemaan jumalanpalveluksia. Monille vanhemman sukupolven edustajille facebook ja internet ovat outoja.

Toisaalta kirkkoherran mukaan nyt tavallaan ollaan kovin lähellä jouluevankeliumin sanomaa.

– Jouluinen asetelma perheestä seimen äärellä luo meille täydellisyyden mielikuvan perheestä. Kuitenkin evankeliumi kertoo poikkeuksellisesta ajasta. Asiat eivät olleet silloinkaan kovin hyvin, vaan elettiin poikkeuksellista aikaa. Ihan kuten nyt, oltiin koolla vain lähimpien kanssa.