Kansanedustajien joululahjat tuovat Urjalaankin mieluisia yllätyksiä.
joululahjaraha, Politiikka (muokattu 21.9.2021) Urjalan Sanomat

Arkadianmäeltä on tipahdellut Urjalaankin mukavasti joululahjoja

Urjalan Sanomien lukija lähestyi toimitusta valtion joululahjarahoihin liittyvällä kysymyksellä:

Olemme taas saaneet kuulla ja lukea kuinka naapurikunnat saavat valtiolta joululahjarahaa erilaisiin tarkoituksiin. Voisitteko te ystävällisesti selvittää onko tällaisia rahoja tullut Urjalaan ja milloinka viimeksi? Onko tällaisia avustuksia haettu, muttei ole saatu? Urjalassa pääväylät keskustassa tarvitsisivat tällaista rahaa valaistuksen ja teiden kunnon takia. Ei muuten mutta jos rahaa paikkakunnalle haetaan muttei saada niin tietää vaaleissa ketä muistaa.

Paikallislehti kääntyi asiassa kunnanjohtaja Hannu Maijalan puoleen, joka vastasi seuraavasti:

Kyse on siis eduskunnan valtiovarainvaliokunnan hyväksymistä ns. ”joululahjarahoista”, joita valiokunta lisää valtion budjettiin hyväksyessään omalta osaltaan maan hallituksen esityksen seuraavan vuoden budjetiksi. Näitä rahoja ei voi hakea, vaan ne perustuvat kansanedustajien omiin esityksiin. Esityksiä kannattaa tehdä siis kansanedustajille.

Ensi vuoden budjettiin näitä ns. joululahjarahoja lisättiin yhteensä 40 miljoonaa euroa. Urjalan osalta vuonna 2021 Väinö Linnan seura saa 30 000 euroa. Tämä perustuu varmaankin siihen, että Väinö Linnan syntymästä tulee 20.12.2020 kuluneeksi 100 vuotta, ja että nimikkoseura on tehnyt arvokasta työtä muun muassa Pentinkulman päivien muodossa. Arvelen, että tämän lahjarahan taustalla on kansanedustaja Johannes Koskinen Hämeenlinnasta.

Edellisen kerran Urjala sai 220 000 euroa ns. joululahjarahaa valtion vuoden 2019 budjettiin riista-aidan rakentamiseen valtatielle 9. Tästä rahasta Pirkanmaan ELY-keskus käytti osan Nuutajärven riista-aidan kunnostamiseen valtatiellä 9. Loppurahaa käytetään parhaillaan Urjalan kirkonkylän kohdalla uuden riista-aidan rakentamiseen. Tämä alkuperäinen joululahjaraha riitti vain osaksi kustannuksiin, sillä tietojeni mukaan tämän uuden riista-aidan rakentamisen kustannusarvio on 650 000 euroa. Kustannusarvion suuruus johtuu yksityisteiden järjestelyistä alueella sekä valaistuksen parantamisesta.

Tämä riista-aita oli vahvasti esillä Urjalan peuraillassa, jossa oli läsnä myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Tätä joululahjarahaa oli ajamassa useampikin kansanedustaja; ainakin Pauli Kiuru Valkeakoskelta, Arto Satonen Sastamalasta ja Olavi Ala-Nissilä Loimaalta. Ehkä muitakin.