väinö linna Urjalan Sanomat

Täällä Pohjantähden alla ilmestyy äänikirjana alkuvuonna – Tuntematon sotilas ilmestyi äskettäin

Täällä Pohjantähden alla -trilogia ilmestyy osana Väinö Linnan juhlavuoden kokonaisuutta näyttelijä ja kirjailija Antti Holman lukemana. Äänikirjat ilmestyvät kolmena osana: kaksi tammikuussa ja viimeinen helmikuussa.

– Minulle Täällä Pohjantähden alla on ennen kaikkea teos luokasta. Olen valittanut siitä, että nykyisen identiteettikeskustelun rinnalla tai sisällä ei puhuta tarpeeksi rahasta, siitä, miten toimeentulon kysymys ajaa mielestäni muiden kysymysten edelle. Ajattelen, että vuokralaisen käsitys oikeudenmukaisuudesta, tai jopa sellaisista käsitteistä kuin ’kansallinen luonne’ tai ’yhteiset asiat’ tai ’jumala’, on harvoin sama kuin sillä ihmisellä, jolle vuokra maksetaan. Siitä, tai siitäkin, Linna kirjoittaa, Holma sanoo.

– Ottaapa teos osaa vuosikymmenten takaa identiteettikeskusteluunkin näyttämällä, miten yhteisö muokkaa kokonaisia ihmiskohtaloita pelkästään arkisessa kanssakäymisessä; sisälle pääseminen tai ulos jääminen ovat iäisesti asioita, jotka saattavat ratkaista sen, miten ihminen asemansa maailmassa näkee, vaikka kyse ei olisi sen suuremmasta vaikutuspiiristä kuin Pentinkulman kylänraitti, Antti Holma kertoo.

WSOY:n kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson toteaa, että Pohjantähti-trilogia on mestarillinen teos, joka saa suomalaiset yhä uudestaan keskustelemaan yhteisestä historiasta ja siitä, miten yhteistä mikäkin lopulta on. Romaanitrilogia on klassikkoteos, joka käsittelee alati ajankohtaisia aiheita.

–  Olen kiitollinen, että onnistuimme poikkeusvuoden erikoisjärjestelyin saamaan Antti Holman lukijaksi tälle teokselle ja tuomaan siihen jälleen yhden uuden sävyn,  kustantaja jatkaa.

Väinö Linnalla on merkittävä rooli suomalaisen kirjallisuuden historiassa, ja hänen 100-vuotisjuhlavuotenaan WSOY on julkaissut lisäksi Karo Hämäläisen Kansalliskirjailija-romaanin, Jyrki Nummen, Maria Laakson, Toni Lahtisen ja Pertti Haapalan toimittaman Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon -teoksen sekä Eeron Ahon lukemana Tuntematon sotilas -äänikirjan.