Vanhuspalvelujohtaja Anna-Stiina Salminen sanoo, että tulevaisuuden vanhuspalveluja mietitään jo nyt. Tavoitteena on ennaltaehkäistä liian varhainen muutto hoivakotiin.
vanhuus Heli Mustonen

”Vanhuuteen valmistauduttava jo työiässä” – Urjalassa palveluiden tulevaisuutta mietitään jo nyt

Urjalan asukkaiden ikärakenne vanhenee voimakkaasti koko ajan. Vaikka tällä hetkellä tehostettuun palveluasumiseen pääsee vielä suhteellisen hyvin, tulevaisuuden vanhuspalveluissa on entistä kovemmat haasteet.

Niinpä Urjalan ja Akaan yhteistoiminta-alueella mietitään jo sitä, miten ihmisen toimintakykyä voitaisiin hoitaa jo työikäisenä niin, että hän eläkeiässä pärjäisi kotona mahdollisimman pitkään.

Näin pystyttäisiin ennaltaehkäisemään liian varhainen hakeutuminen tehostettuun palveluasumiseen, toteaa vanhuspalvelujohtaja Anna-Stiina Salminen.

Jo nyt Urjalassa pyritään järjestämään palveluja omaan kotiin niin pitkään kuin suinkin. Urjalassa on tällä hetkellä säännöllisiä kotihoidon asiakkaita 102. Valtaosa on yli 85-vuotiaita.

Kotihoidon palvelut koostuvat perushoidosta, kotikuntoutuksesta ja kotisairaanhoidosta. Tarve voi olla tilapäistä tai säännöllistä.

Hoiva-apua voi saada myös kotihoidon palvelusetelin avulla yksityiseltä palveluntuottajalta. Sen myöntämiseksi tarvitaan aina arviointi, joka tehdään kotikäynnillä. Siivoukseen sitä ei saa.

Palveluesimies Merja Niekka huojentaa niiden ikäihmisten tai läheisten hätää, jotka kokevat, että palveluviidakko on aivan liian sokkeloinen kahlattavaksi.

– Ikäneuvonumero on edelleen voimassa. Kannattaa aloittaa sieltä ensiksi, kun on mitä tahansa kysyttävää vanhuspalveluista. Numero on 040 7333949, hän vinkkaa.

Puhelinneuvonnasta saa tietoa kotihoidosta, palveluasumisesta, yksityisistä palveluista, liikkumisesta, taloudellisista etuuksista ja muista raha-asioista, liikuntapalveluista, harrastusmahdollisuuksista sekä eläkeläisjärjestöistä.